West-Noorwegen

Swipe

Nordhordland

Het achterland van Bergen heet Nordhordland. Het is het gebied tussen Hardangerfjord en Sognefjord en omvat van west naar oost: de kuststreek met vele eilanden, het berggebied Stølsheimen, de Vossfjellet en de bergen van Mjølfjell langs de spoorlijn naar Oslo, die overgaan in de Hardangervidda en de Hardangerjøkulen. Voor de westelijke route naar de Sognefjord neemt u de Nordhordlandbrua bij Knarrviki, de langste pontonbrug ter wereld.

Daarna kunt u kiezen uit de E39 langs de westkant van de Stølsheimen of weg 59 door een groene kuststrook van lage eilanden en schiereilanden. Een van de meest westelijke eilanden, Fedje, is bereikbaar met een veerpont vanaf Sævrøy. Het is een traditioneel visserseiland met goede mogelijkheden voor wandelen en vissen. Men kan er overnachten in hutten en rorbuer (vissershutten). De meest opmerkelijke plek is de vuurtoren Hellisøy Fyr op de zuidpunt van Fedje.

De E39 gaat langs het berggebied Stølsheimen op de grens tussen Hordaland en Sogn og Fjordane, een prachtig wandelgebied met een uitgebreid netwerk aan paden en berghutten. Dit bij Nederlanders weinig bekende berggebied is onder Noren (uit Bergen) erg geliefd. De Stordal fjellstue (zijweg vanuit Matre aan de E39) is een goed startpunt voor een meerdaagse huttentocht, die uitkomt op weg 13 aan de oostkant van het gebied.

10 prachtige bestemmingen in Nordhordland en Noorwegen