West-Noorwegen

Swipe

Oostelijke Hardangerfjord

De meest oostelijke uitlopers van de Hardangerfjord, de Ulvikfjord, Osa- fjord en Eidfjord vormen de spectaculairste delen van de Hardangerfjord. Het in een uithoek gelegen dorp Ulvik (1100 inwoners) heeft een mooi wit kerkje uit 1859 met rozenschilderingen van Lars Osa. In deze klimatologisch gunstige uithoek van de Hardangerfjord wordt al lang fruit geteeld en staan 115.000 fruitbomen. De Hjeltnes Gartnarskule uit 1901 is de enige en oudste tuinbouwschool van West-Noorwegen. De tuinbouwschool kan niet worden bezocht, maar wel het park met kruidentuin en boomgaard. Ook is er een informatiecentrum voor horticultuur in Ulvik. Er is veel accommodatie rond Ulvik en de plaats wordt graag bezocht door Nederlandse toeristen.

Vanuit Ulvik voert een smal weggetje door boomgaarden en groene weiden naar de smalle en wilde Osafjord en het piepkleine dorp Osa. Behalve voor natuurliefhebbers is de streek interessant voor kunstliefhebbers. De Hjadlane kunstgalerie toont schilderijen van kunstenaar Lars Gunnar Polden (gratis toegang). Buiten Osa staat het kunstwerk ‘Stroom nest’ van de Japanner Takamasu Kuniyasu. Het kunstwerk van 3000 boomstammetjes en 23.000 bakstenen werd gemaakt voor de Olympische Spelen van Lillehammer in 1994 en is later hierheen verplaatst. De tubamuziek van Geir Løvold, die uit het kunstwerk stroomt, draagt bij aan de speciale sfeer. Vanuit Osa kunt u tussen mei en september een tolweg (NOK 30) door het Austdal omhoog rijden naar de Sima stuwdam en krachtcentrale. De weg eindigt op 1000 m hoogte aan de voet van de Hardangerjøkulen, een mooi uitgangspunt voor wandeltochten of om te vissen in een van de hooggelegen bergmeren.

De Eidfjord en de kleine zijtak Simadalsfjord vormen de meest oostelijke uitlopers van de Hardangerfjord. Hoofdweg 7 over de Hardangervidda voert langs deze fjord en het dorp Eidfjord dat voor een deel leeft van het toerisme maar ook van de grote Sima waterkrachtcentrale die is aangelegd in de rotsen van het Simadal. Behalve een bezoek aan de waterkrachtcentrale kan men in het ruige Simadal een pittige klim maken naar de Kjeåsen bergboerderij, hoog boven de fjord (vanaf de P bij de Sima krachtcentrale, 3 à 4 uur heen en terug). Meer informatie: Eidfjord Turistkontor, Simadalsvegen 3, Eidfjord.

In Øvre Eidfjord ligt het Måbødalen Camping og Hyttesenter, een prima uitgangspunt voor tochten in de omgeving. Vanuit Øvre Eidfjord voeren een weggetje en wandelpaden door het Hjølmodal naar watervallen en enkele boerderijen. De weg eindigt na 10 km bij Hjølmaberget, waar wandelpaden verdergaan naar de berghutten Hedlo en Hadlaskard op de Hardangervidda. Door het Måbødal klimt weg 7 omhoog naar de Hardangervidda. In het dal ligt de Vøringsfossen waterval, met een vrije val van 182 meter, een van de mooiste en meest bezochte watervallen van Noorwegen. Het water stort zich hier in een diepe kloof en de waterval kan vanaf diverse gezichtspunten worden bekeken: vanaf beneden (pad start tussen de 2e en 3e tunnel bij een cafetaria annex souvenirshop, 1½ uur heen en weer) en vanaf een uitzichtpunt aan de bovenrand (betaalde P. hotel Fossli). Vroeger moet de waterval nog indrukwekkender zijn geweest, toen hij nog niet werd afgetapt voor de Sima elektriciteitscentrale. Boven de waterval ligt het roodkleurige hotel Fossli. Terwijl de nieuwe weg door een hele reeks tunnels omhoog kronkelt, kan men een prachtige voettocht maken over de berghellingen buiten de tunnel. Vanuit Måbø in het dal klimt men over het oude voetpad omhoog naar het plateau bij de Vøringsfossen en keert over de oude bergweg met haarspeldbochten terug (12 km, 3 à 4 uur). Wie minder sportief is kan het treintje Trolltoget nemen over de oude weg in Måbødal. De autoweg E7 gaat over de Hardangervidda verder naar Haugastøl en Geilo.

10 prachtige bestemmingen in Oostelijke Hardangerfjord en Noorwegen