West-Noorwegen

Swipe

Sogn og Fjordane

De provincie Sogn og Fjordane is een van de ruigste delen van Noorwegen en bestaat vrijwel geheel uit fjorden, zeearmen, rotswanden, bergen en gletsjers. Een en al natuur. Zelfs een echte stad ontbreekt in deze provincie, die in 1913 is ingesteld rond de drie fjordstelsels Sognefjord, Sunnfjord en Nordfjord. Het plaatsje Leikanger (2250 inwoners) is de hoofdplaats van deze dunbevolkte provincie. Toch wonen er al vele eeuwen mensen in dit gebied, en zijn er enkele waardevolle cultuurmonumenten zoals de staafkerk van Urnes, een van de mooiste en oudste van het land.

Sogn og Fjordane heeft op het gebied van natuurwonderen vele records: de Sognefjord is met zijn 204 km de langste fjord ter wereld en is wereldberoemd vanwege zijn smalle fjordarmen. Het Hornindalsvatnet is het diepste meer van Europa. Ook vindt men hier een aantal van de hoogste watervallen van Europa en de Jostedalsbreen, de grootste ijskap van Europa. Verschillende gletsjertongen die vanaf de Jostedalsijskap stromen zijn van dichtbij te bekijken, en men kan kajakken tussen ijsbergen van een afkalvende gletsjer. Maar Sogn og Fjordane is meer dan bergen en gletsjers. Het heeft een ruige kust met vuurtorens en kleine vissershavens. Op schiereiland Stadlandet ligt de Vestkap, de meest westelijke rotskaap van Noorwegen.

Sognefjord

Een rondrit om de Sognefjord is een gecompliceerde onderneming. In het westen is alleen een doorgaande weg langs de noordkant van de fjord en meer naar het binnenland zijn hele fjordarmen alleen over water toegankelijk. Langs de smalle en loodrechte Fjærlandsfjord, de Aurlandfjord en de Nærøyfjord gaan geen wegen en dient u gebruik te maken van veerboten. Het is niet voor niets dat de Aurlandfjord en de Nærøyfjord zijn uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. De verschillende landinwaarts gelegen fjordarmen van de Sognefjord en hun omliggende bergdalen worden hier tegen de wijzers van de klok in beschreven, van Nærøyfjord tot Fjærlandsfjord.

10 prachtige bestemmingen in Sogn og Fjordane en Noorwegen