West-Noorwegen

Swipe

Sunnmøre

Voorbij Stadlandet begint de provincie Møre og Romsdal en het grote vertakte fjordengebied van de Storfjord. Het zuidelijk deel van deze provincie heet Sunnmøre en strekt zich uit van het vogeleiland Runde tot de diep landinwaarts gelegen Geirangerfjord. De kust ten zuiden en ten westen van Ålesund bestaat uit een groot aantal eilanden en is onderverdeeld in de gemeenten Sande, Herøy, Ulstein en Hareid. In de hele streek is veel bedrijvigheid en er ligt een aantal snelgroeiende stadjes, zoals Fosnavåg, Hareid en Ulsteinvik. Nieuwe woonwijken en overal nieuwe huizen wijzen erop dat het economisch goed gaat met deze streek, waar het accent ligt op maritieme dienstverlening (scheepswerven en diensten voor de offshore industrie, zoals bevoorradingsschepen voor de boorplatforms).

Steeds meer eilanden worden met het vaste land verbonden door bruggen, en verliezen veel van hun afgelegenheid. De hogere levensstandaard en de betere bereikbaarheid zijn natuurlijk gunstig voor de bewoners, maar toeristisch worden die gebieden wel minder interessant. De enkele eilanden die alleen per veerboot zijn te bereiken zijn het stilst en voor de rustzoeker het meest interessant.

Herøy en Fosnavåg

Op weg naar vogeleiland Runde passeert men vanuit het zuiden komend (over weg 61) het grote eiland Guskøya en vervolgens de gemeente Herøy, die bestaat uit 8 eilanden, waarvan er 6 door grote bruggen met elkaar zijn verbonden. Ook hier brengen bruggen onvermijdelijk veranderingen in het landschap teweeg.

Fosnavåg, de hoofdplaats van de gemeente, ligt aan een natuurlijke baai en heeft een vissershaven en een aantal scheepswerven voor de offshore industrie. Het heeft grootse plannen en wil sterk groeien de komende jaren. Erg sfeervol is het moderne havenstadje Fosnavåg niet, net zo min als men de ultramoderne kathedraal ‘mooi’ kan noemen, maar er is een opvallend groot winkelaanbod, en er zijn enkele goede restaurants en hotels in de moderne variant van pakhuizen aan de kade. ’s Zomers kan het gezellig zijn aan de haven, vooral tijdens het scheepsfestival in juni.

Vlak voor Fosnavåg, op het eilandje Herøy (waar de gemeente naar is genoemd) staat het interessante Herøy kustmuseum, een dependance van het Sunnmøre museum in Ålesund. Het museum omvat een historische marktplaats en handelspost, die is behouden samen met het omliggende cultuurlandschap. Al meer dan 1000 jaar was Herøy het centrum van de streek. Van 1700 tot 1916 was hier een belangrijke handelspost voor de scheepvaart. Het museum toont de geschiedenis van de visserij en enkele historische boten, waaronder een traditionele Sunnmørsjekt. Eind juni wordt er jaarlijks een Vikingmusical ‘De koningsring’ opgevoerd.

10 prachtige bestemmingen in Sunnmøre en Noorwegen