West-Noorwegen

Swipe

Surnadal

De weg door het Surnadal (nr 65) vormt één van de verbindingen tussen Orkanger in Trøndelag en Surnadalsøra in Møre og Romsdal. Ten zuiden van deze weg ligt het indrukwekkende bergmassief Trollheimen. Vanaf weg 65 leiden twee wegen de Trollheimen in: Vindøldalen en Folldalen. Deze wegen zijn minder populair dan de dalen aan de andere zijde van het bergmassief.

Midden in het Surnadal ligt de bijzondere y-vormige kerk van Mo uit 1728. Slechts vijf kerken in Noorwegen hebben zo’n vorm. Mo ligt aan een parallelweg, sla af bij Røv.

Zuidelijk van het dorp Surnadalsøra bevindt zich bij Svinvik, tussen Todalen en Nordvik aan weg 671, een mooi arboretum van Vitenskapsselskapet in Trondheim. Hier groeien rododendrons, coniferen en bessen.

Weg 671 loopt gedeeltelijk langs de Todalenfjorden en vervolgens dood bij Kårvatn, een lieflijk gelegen boerderij aan de rand van het Trollheimenmassief. Bij de boerderij is een museum, kan men overnachten in een hut van de DNT en is een uitgebreide bergsportwinkel Kårvatn fjellutstyr.

Ten noorden van Surnadalsøra liggen enkele leuke bestemmingen voor uitjes. Een rondje op het schiereiland Halshalvøya voert langs de fjord en aardige buurtschappen. De kerk van Halsa uit 1724 is een bezoekje waard. Het gehucht Otnes staat bekend om zijn speciale kustcultuur. In de fjorden gebruikte men hier de zogenaamde ‘Geitbåten’ (geitenboten), kleine fjordboten met een zeil. In Enge aan de Valsøyfjorden is een speciaal aan deze boot gewijd museum.

10 prachtige bestemmingen in Surnadal en Noorwegen