West-Noorwegen

Swipe

Vestkapp

De uiterste punt van Stadlandet, de kaap bij het 496 m hoge rotsplateau Kjerringa, is beter bekend onder de naam Vestkapp (Westkaap), het meest westelijke uitzichtpunt van Noorwegen. Die naam lijkt meer gekozen om toeristen te trekken dan dat het feitelijk juist is. Net als de Noordkaap niet het meest noordelijke punt van Noorwegen is, is de Westkaap (62° 11’ 18” noorderbreedte en 5° 7’ 33” oosterlengte) niet het meest westelijke punt van Noorwegen (dat is het eilandje Utvaer, ver uit de kust). Ook het vasteland in de omgeving van Florø ligt westelijker. Laten we het er op houden dat de Westkaap het ‘meest westelijke bergplateau van het vasteland met uitzicht op zee’ is.

Vanaf Leikanger voert een smalle en steile tolweg tot bovenop het plateau van Kjerringa. De relatief hoge tolgelden (NOK 45 p.p.) zijn nodig voor onderhoud van de weg die vooral in de winter veel te verduren krijgt. Bovenop ligt het Vestkapphuset, met cafetaria en souvenirwinkel (juni t/m augustus; buiten de zomermaanden is het restaurant gesloten, maar is de weg op eigen risico berijdbaar).Vergeleken met de toeristenindustrie op de Noordkaap is het Vestkapphuset een ontroerend kleinschalig familiegebeuren. In de cafetaria worden heerlijke waffler (wafels) geserveerd. De omgeving rond Vestkapp is een heerlijke plek om enkele uren rond te struinen, genietend van het uitzicht, de schapen en fjordenpaarden die grazen op de mossige vlakte. Vergeet niet om bij helder zicht naar de rand van de kliffen te lopen, die vrijwel loodrecht in zee duiken. Men heeft hier prachtig uitzicht in alle richtingen. Wie ook in het uiterste noorden van Noorwegen is geweest moet toegeven dat het uitzicht hier minstens zo mooi, zo niet mooier is dan vanaf de Noordkaap. Mooi weer is hier echter dun gezaaid; vaker heersen regen, wind en nevel. Immers Vestkapp telt 60 stormdagen per jaar, een record voor West-Noorwegen.

In Ervik, aan de westkant van Stadlandet staat op een stil zandstrand een kapel, die hier is opgericht na de bootramp met het Hurtigruteschip St. Svithun, dat hier in 1943 door de geallieerden (per vergissing) werd gebombardeerd en zonk. De kapel is ’s zomers voor bezoekers geopend. Vanaf de Westkaap lijkt het niet ver naar de eilandjes langs de kust van Sunnmøre en het vogeleiland Runde, maar om er te komen moet je helaas helemaal terugrijden rond de Vannylvsfjord met zijn zijtakken.

10 prachtige bestemmingen in Vestkapp en Noorwegen