West-Servië

Swipe

Langs de Drina naar het Zuiden

Anders dan de Sava en de Donau is de Drina geen brede traag stromende rivier. De grens tussen Bosnië en Servië wordt gevormd door een woelige, soms zelfs woeste stroom. Door stuwdammen zijn er op een aantal plekken ook langgerekte meren ontstaan, maar het mooiste is de rivier toch in haar natuurlijke staat. In steden als Loznica en Mali Zvornik geeft ze verkoeling op hete zomerdagen. Aan de Drina liggen verschillende kiezelstrandjes. Vanaf hier kun je een frisse duik in het water nemen of – zoals veel Serviërs doen – je met de stroom laten meevoeren naar het volgende strand. Daarnaast biedt de rivier uitstekende mogelijkheden om te raften en kajakken. Voor wandelaars is Gucevo – zestien kilometer van Loznica – een mooi gebied.

Loznica

Veel van de twintigduizend inwoners van Loznica zijn vluchtelingen uit Bosnië, de Krajina en Slavonië. Het stadje zelf ziet eruit als eigenlijk elke middelgrote plaats in Servië, met een voetgangerszone, een orthodoxe kerk, een nationaal museum. De belangrijkste attracties zijn in de directe omgeving: de rivier de Drina, de prachtige heuvels, het nagebouwde geboortedorp van Vuk Karadžic en de koninklijke Spa.

Trsic

Een van de betere etnodorpen van Servië op de plek waar het geboortehuis stond van Vuk Karadžic, de grootste etnoloog van Servië. Het dorp is wat uitgebreider dan de meeste etnodorpen en ook wat orgineler van opzet. In de huisjes zijn kleine tentoonstellingen ingericht en er is een café, waar de koffie in traditionele houten mokken wordt geserveerd. Zeker voor kinderen is Trsic een leuk uitstapje. Wie niet genoeg kan krijgen van kloosters, kan een bezoek brengen aan Tronosa of Petkovica.

Banja Koviljaca

Rondom de koninklijke Spa Koviljaca is een prachtig onderhouden landgoed. Lange lanen en groene gazonnen worden afgewisseld met statige gebouwen. Het kuuroord werd in 1932 geopend in naam van koning Aleksandar Karadordevic. Wie onderweg is op de route langs de Drina, doet er goed aan even te stoppen voor een ommetje in een van de mooiste parken van Servië.

Mali Zvornik

Tegenover het Bosnische Zvornik ligt aan de andere kant van de Drina Mali Zvornik, oftewel Klein Zvornik. Hier zorgt een stuwdam voor een opeenhoping van water: Zvornidko jezero. Langs het meer zijn verschillende strandjes aangelegd en er zijn een paar goede visrestaurants.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Langs de Drina naar het Zuiden en Servië