West-Servië

Swipe

Valjevo en Divčibare

In het dal van de Kolubararivier ligt het stadje Valjevo, te midden van het prachtige heuvellandschap van West-Servië. In de omgeving kunt u heerlijke wandelingen maken en verborgen kloosters ontdekken. Hoger in de bergen ligt het vakantiedorp Divcibare.

Valjevo

De stad had een belangrijke rol bij de Servische strijd voor onafhankelijkheid in de negentiende eeuw. Al in 1804 had een opstand tegen de Turken plaats in reactie op de publieke executie van een aantal Servische edelen. In de daaropvolgende jaren, breidde de revolutie zich als een inktvlek over Servië uit. In het centrum van de stad is in een Konak een tentoonstelling geweid aan de twee belangrijkste opstandelingen: Ilija Bircanin and Aleksa Nenadovic. Langs de weg richtig Šabac, aan de voet van de heuvel Klicevac, staat een stenen toren ter nagedachtenis aan Nenadovic, die in 1813 werd gebouwd. De Konak maakt onderdeel uit van het Nationaal Museum, waarvan het hoofdgebouw even verderop staat.

Het uit 1870 stammende gebouw huisvest een archeologische collectie en een tentoonstelling over de regionale geschiedenis. Het museum is vergelijkbaar van opzet met andere nationale musea in middelgrote steden, maar de kwaliteit van de tentoonstelling is relatief goed, omdat deze vrij recent volledig is herzien en gemoderniseerd. Het oude Turkse handelscentrum, het Tešnjar-kwartier, ligt aan de overkant van de rivier. In een tegen de heuvel aangeplakt straatje is de traditionele Osmaanse architectuur nog intact gebleven. Tussen de Konak en de brug naar het Tešnjar-kwartier ligt het voetgangers gebied met verschillende cafés en restaurants. Dit is de ontmoetingsplek voor de inwoners van alle generaties, zowel ’s avonds als overdag.

Tussen het busstation en het centrum staat een spiksplinternieuwe en voor een kleine stad als Valjevo nogal mechalomane kerk. Boven op de berg Krušik staat een enorm standbeeld van partizaan Stefan Filipovic, dat met een beetje fantasie en overdrijving doet denken aan het Christus de Verlosser standbeeld in Rio de Janeiro. Bij het monument is ook een restaurant met een fantastisch uitzicht over de stad.

Langs de weg naar Šabac, op een kilometer of twaalf van Valjevo ligt het beeldige etnodorp Brankovina, dat authentieker is dan de meeste etnodorpen in Servië. Naast traditionele huizen staan er ook een kerk en een schooltje.

Kloosters

In de omgeving van Valjevo zijn drie belangrijke kloosters. Lelic ligt in het gelijknamige dorpje op elf kilometer van Valjevo. Het klooster is vooral belangrijk, omdat het graf van een belangrijke bisschop er ligt. Historisch en artistiek gezien is het in de Jablanicakloof verstopte Pustinja veel interessanter. Het tot de Raškaschool gerekende klooster is in de elfde eeuw gesticht. Ook het grootste deel van het huidige kerkgebouw dateert uit de Middeleeuwen. Een deel van de iconostase stamt uit de veertiende eeuw en sommige fresco’s zijn zelfs nog ouder. De bijna volledig beschilderde wanden geven in het kaarslicht een mystieke sfeer.

Wie een – weliswaar minder interessant – klooster wil combineren met een wandeling in de prachtige natuur en een vismaaltijd in een ecorestaurant, kan op zoek gaan naar Celje. Het klooster stamt uit de vijftiende eeuw, maar het huidige kerkgebouw stamt uit 1811. Op een doordeweekse dag buiten het toeristenseizoen heerst in de prachtige tuin de totale rust. Bij de parkeerplaats daalt een stenig pad de berg af. Na een minuut of tien bereikt u een riviertje de Gradac. Even verderop is de beek wat rustiger en is het mogelijk om een frisse duik te nemen. Via een houten boomstam kunt u de stroom oversteken, mits u een goed evenwichtsgevoel bezit. Aan de overzijde is een klein houten eco-restaurantje, waar u kunt genieten van onder uw ogen gevangen (en doodgeslagen) vis uit de Gradac. Een echte aanrader.

Divcibare

Hoog in de bergen ligt het toeristendorpje Divcibare, een goed uitgangspunt voor mooie wandelingen. Rondom het dorp staan overal vikendice (vakan-tiehuisjes) van mensen uit Belgrado. In het dorpje zelf is een kleine markt en een aantal hotels. In het gebied zijn zes gemarkeerde wandelroutes uitgezet, die onderling te combineren zijn. Voor een hike helemaal door de bergen helemaal rondom het dorp staat zes uur, maar er zijn ook veel kortere variaties mogelijk. Wandelkaartjes zijn te verkrijgen bij de toeristeninformatie in Valjevo. In de winter is Divcibare een populair skioord.

10 prachtige bestemmingen in Valjevo en Divčibare en Servië