West-Slowakije

Swipe

Beckov

Beckov ligt vlak bij Nové Mesto nad Váhom, maar aan de andere kant van de rivier de Váh (Waag). De ruïnes van het kasteel Beckov liggen hoog op een kalksteenrots. In 1208 werd de versterkte burcht gebouwd op de westgrens van het Hongaarse Rijk. Vijfhonderd jaar later werd het kasteel verwoest. Het is niet meer herbouwd. Vanaf de ruïne heeft u een goed uitzicht over de omgeving. In het dorp vindt u een voormalig klooster, een klein Folkloristisch museum en een gotische kerk uit de veertiende eeuw.

Van de ongelukkige burchteigenaren

Volgens de overlevering woonden een edelman en zijn vrouw in een landhuis vlak bij de burchtheuvel van Beckov. Nadat de vrouw een tweeling gebaard had, besloot zij een min aan te stellen. Zij kon echter niemand vinden. Op een dag verscheen een reuzin aan de poort, die de taak wel op zich wilde nemen. De vrouw zorgde uitstekend voor de kinderen. Omdat de moeder bang was dat de kinderen zich te veel aan de min zouden hechten, vroeg zij haar man de vrouw te ontslaan.

De man had zijn hoofd echter bij andere zaken, hij droomde ervan een kasteel te bezitten. De reuzin had een voorstel.? Als zij erin slaagde binnen een jaar een kasteel voor hem te bouwen, zou zij als beloning de twee kinderen krijgen. De edelman stemde toe omdat hij de reuzin geen enkele kans gaf. Tot zijn verbazing en ontsteltenis verrees het kasteel binnen zeer korte tijd. Toen het gebouw klaar was, kwam de reuzin de kinderen opeisen. De man bood haar al zijn geld en bezittingen als ze van de kinderen zou afzien. Maar de reuzin nam de tweeling mee en verdween. Niet lang daarna vergiftigde de edelvrouw haar man, omdat zij hem het verdriet dat hij haar had aangedaan niet kon vergeven.

Een volgende eigenaar had evenmin veel plezier van zijn bezit. Een gek eiste het kasteel op. De kasteelheer zag geen enkele reden van zijn eigendom te scheiden en gooide de man van de muur af die het gebouw omringde. Terwijl de ongelukkige viel zei hij: ‘over een jaar, tot op de dag’. Precies een jaar later werd de kasteelheer waanzinnig en sprong hij de gek achterna.

10 prachtige bestemmingen in Beckov en Slowakije