West-Slowakije

Swipe

Bílé Karpaty (Witte Karpaten)

De Witte Karpaten liggen op de grens van Slowakije en Tsjechië. Het gebied bestaat uit zandstenen rotsen. Het regenwater stroomt aan de Slowaakse kant in de rivier de Váh (Waag). Doordat de rotsen het water doorlaten en eroderen zijn er veel kleine riviertjes en een aantal minerale bronnen ontstaan.

Door het gebied loopt een gordel van klippen die loodrecht uit de aarde opstijgen. De keten van rotsen loopt van het westen van de Witte Karpaten tot aan de grens van Oekraïne. Tussen de dorpjes Pruske (met een 16e-eeuws renaissancelandhuis en 700 jaar oude taxusbomen in de tuin van de pastorie) en Cerveny Kamen (niet te verwarren met het gelijknamige kasteel, niet ver van Bratislava) ligt een van de meest indrukwekkende rotsformaties van dit gebied: de Vršatské Bradlá. Bovenop deze klip staan de ruïnes van een koninklijke wachtburcht uit de 13e eeuw, Vršatec. Vanaf de ruïnes reikt het uitzicht op een zonnige dag tot over een groot deel van de Považie.

Op de rotsformatie Cervenokamské Bradlo zijn resten gevonden van een nederzetting uit de oertijd.

Niet ver van Považská Bystrica liggen de ongewone rotsformaties van de Manínska Tiesnava kloof. De ruige kloof is de smalste in Slowakije. Er groeien zeldzame bomen en planten. Een pad leidt naar de Kostecká Tiesnava, een kloof met kegelvormige rotsformaties.

Iets noordelijker is het gehucht Súl'ov-Hradná omgeven door de klippen van Súl'ovské Skaly het grootste 'rotsdorp' in Slowakije. In het natuurgebied liggen de ruïnes van twee burchten, Súl'ovsky Hrad en Hricovsky Hrad.

10 prachtige bestemmingen in Bílé Karpaty (Witte Karpaten) en Slowakije