West-Slowakije

Swipe

Hronsky Beňadik

Op een rots boven het dorpje Hronsky Benadik staat een van de oudste kloosters van Slowakije. Het benedictijnenklooster werd aan het einde van de 11e eeuw gesticht De koning liet het klooster bouwen omdat hij het christendom in de Hronvallei wilde verspreiden. 300 jaar later werd de gotische basiliek van Sint-Egidius gebouwd. In de tijd van de Turkse invasie werd het klooster omgebouwd tot fort. De ramen werden dichtgemetseld. Bijzonder aan de kerk is het rijk gebeeldhouwde portaal. Tijdens de restauratie aan het einde van de 19e eeuw kwam een fresco met de Sint-Jorislegende tevoorschijn. Toen werden ook de ramen weer in ere hersteld. Pronkstuk is het altaarstuk van Sint-Benedictus in een van de zijschepen. Het houten altaarstuk met beelden van Sint-Benedictus en de Madonna is een van de meest bijzondere laatgotische beeldhouwwerken in Slowakije. Het is halverwege de 15e eeuw gemaakt.

Senec is populair bij de Slowaken vanwegen het Sinecné Jazerá, het zonnige meer. Het meer is ontstaan doordat er grind afgegraven werd. Het dorp is met zo'n 2000 zonuren het zonnigste dorp van Slowakije, vandaar de naam van het meer. In het dorp staat een renaissancistisch landhuis dat bekendstaat als het Turkse Huis (Turecky Dom).

Vlak bij Senec ligt Král'ová pri Senci met een opvallend openlucht-museum, het Vcelársky Skanzen. Het museum bezit een uitgebreide verzameling bijenkorven in allerlei kleuren, soorten en maten.

10 prachtige bestemmingen in Hronsky Beňadik en Slowakije