West-Slowakije

Swipe

Modra

Modra ligt in een wijngebied in de uitlopers van de Kleine Karpaten. Aan het wapen van de stad is goed te zien dat de wijn de plaats voorspoed heeft gebracht: het wordt gesierd door een wijnrank. Door de economische bloei die dit veroorzaakte kreeg de plaats al in 1361 stadsrechten. Drie eeuwen later streken benedictijnen in Modra neer. Zij bouwden diverse kerken en stichtten een gymnasium.

De oudste kerk van Modra is de Johannes de Doperkerk uit de 14e eeuw. De kerk staat aan de zuidkant van het centrum. Op het kerkhof vlak bij de kerk ligt L'udovít Štúr (1812-1856) begraven.

Midden op het Štúrova Námestie, het centrale plein, staat een standbeeld van de schrijver van wit marmer. Aan het plein staat ook een museum dat aan hem gewijd is. Daarnaast bezit het museum een verzameling kleurrijk keramiek uit Modra. Naast het museum staat de Sint-Stefanskerk uit 1876. Op de zijaltaren zijn de heiligen Ladislav en Barbara te zien. De Evangelische kerk bestaat uit twee delen, een voor de Slowaken en een voor de Duitsers. Aan het begin van de 18e eeuw, de tijd dat de kerk gebouwd werd, leefden beide bevolkingsgroepen gescheiden en wilden ze elk hun eigen kerk hebben. Aan de noordkant van het centrum staan een stadspoort en een kasteel waar nu de wijn- en tuinbouwschool in gevestigd is. In een nis op de binnenplaats staat een beeld van de heilige Urbanus, de patroonheilige van de wijnboeren. Naast het kasteel ligt een siertuin met een verzameling kunstwerken. Een deel van de oude vestingmuren is bewaard gebleven. Alleen de noordkant van de stad werd door de muur beschermd.

10 prachtige bestemmingen in Modra en Slowakije