West-Slowakije

Swipe

Piešt’any

Het beroemde Slowaakse kuuroord Piešt'any  ligt aan de rivier de Dubová, een zijrivier van de Váh. Al in de tijd van de Romeinen waren de geneeskrachtige bronnen van de plaats bekend. In de middeleeuwen werd al gesproken over een kuuroord. In gedichten uit de zeventiende eeuw wordt de heilzame werking van het water geroemd. Pas in de negentiende eeuw kreeg Piešt'any  een wijdverbreidere bekendheid. Vooral patiënten met reumatische aandoeningen en slachtoffers van ongevallen zoeken hier genezing. Modderbaden maken deel uit van de kuur. Diverse oefeningen vullen de behandeling aan. Het water dat aan de bronnen ontspringt, heeft een temperatuur van ongeveer 67°C.

In het stadspark staat het Huis der Kunst, dat elk jaar van half juni tot eind juli het middelpunt van een internationaal muziekfestival vormt. In het park treft u ook het Balneologische museum aan.

Ten zuiden van het park loopt de hoofdstraat van het oude stadscentrum, de Winterova, waar de belangrijkste hotels te vinden zijn. Deze straat loopt door tot de Colonnadebrug (Kolonádovy most). Deze voetgangersbrug verbindt de stadskern met het kuureiland. Aan het begin van de brug staat een beeld dat 'de man die zijn krukken breekt' uitbeeldt. Het bronzen standbeeld is in 1933 gemaakt. Het eveneens bronzen beeld dat een stukje verderop staat, is van latere datum (1967). Het heet 'de geliefden'.

De eerste twee gebouwen die u passeert als u het eiland betreedt (Thermia Palace en Irma), zijn in 1910 door twee Hongaarse architecten in de Weense jugendstil ontworpen. In een nis van het Irma sanatorium staat een marmeren beeld van keizerin Elisabeth (Sissi). In het parkje voor de twee gebouwen hebben beelden van Griekse en Romeinse mythologische figuren een plaats gevonden.

Vlakbij staat het Napoleonpaviljoen (Napoleonské Kúpele). Het paviljoen werd naar de Fransman genoemd, toen hij het kuuroord bezocht. Het is het oudste sanatorium in de stad. Het bestaat uit drie vleugels en werd tussen 1822 en 1862 in de classicistische stijl gebouwd. Ook het modernste badhuis, Balnea is op het eiland te vinden. Het complex kwam tussen 1968 en 1980 tot stand. In het uitgestrekte park kunnen aangename wandelingen gemaakt worden. In een van de vijvers groeit de victoria regia, een tropische waterlelie die hier vanwege het warme water goed gedijt. De zeldzame waterlelie werd ooit uit dankbaarheid door een Indische maharadja aan Piešt'any geschonken. Vanuit het centrum leidt de Krajinskybrug naar het park waar de Rode Toren staat.

Iets ten noordoosten van Piešt'any ligt Ducové, met daar vlakbij de berg Kostolec. Kostolec is een belangrijke archeologische plek uit de tijd van het GrootMoravische Rijk. Op de berg stond in de 9e eeuw een fort. Er zijn nog overblijfselen te vinden van een kleine kerk, een rotonde uit ongeveer 850 en een kerkhof.

Bij Podolie ligt Mátúšovo Král'ovstvo (Mattheus Koninkrijk), een soort Madurodam met burchten, kastelen en sprookjespaleizen.

Blubber en bubbels

Het zijn niet alleen oudere, reumatische patiënten die zich laten verwennen in het kuuroord Piešt'ány. Hoewel de meeste bezoekers de 60 gepasseerd zijn, laten ook sporters, balletdansers en gestreste managers zich in een weldadig bubbel- of modderbad zakken. De ideale kuur voor gezonde mensen duurt minimaal 10 dagen, maar ook van een weekje knap je op. Het eerste onderdeel van de kuur is een bezoek aan de dokter. Die meet de bloeddruk, luistert naar het hart en de longen en kijkt hoe het met het bewegingsapparaat en de schouderspieren is gesteld. Even later rolt het programma voor de rest van de week uit de computer. Er staan bekende behandelingen op, zoals massages en modderbaden, maar ook mysterieuze zaken, zoals ‘rekken in het water’ (hangen aan je hoofd) en ‘parafango’ (liggen op een plak hete modder). Vanaf de eerste behandeling staan de dagen in het teken van het A-4tje met het tijdsschema en de prima maaltijden die tussendoor geserveerd worden in het restaurant. Aan het einde van de dag is er tijd voor een duik in het warme zwembad (buiten, ook in de winter als het sneeuwt) of een drankje in het café met live muziek. En als u zich afvraagt waarom u halverwege de week zo moe bent, terwijl u eigenlijk nauwelijks wat doet? Dat betekent dat de geneeskrachtige modder en het mineraalhoudende water hun werk doen en er voor zorgen dat u als herboren weer naar huis gaat.

10 prachtige bestemmingen in Piešt’any en Slowakije