West-Slowakije

Swipe

Šaštín Stráže

Šaštín Stráže  is een pelgrimsoord. Hier staan de basiliek van Maria van de zeven smarten en het klooster uit de 18e eeuw. Volgens de legende bad de vrome vrouwe Angelica tot Maria, omdat ze de liefde en het respect van haar echtgenoot Imrich Czobor had verloren en dat graag terug wilde winnen. Omdat haar gebeden verhoord werden, liet ze een houten beeld van de Heilige Maagd snijden. Al snel leek het beeld wonderbaarlijke krachten te bezitten. Allerlei wensen kwamen uit. Het nieuws ging als een lopend vuurtje door de streek en talloze pelgrims wisten de plaats te vinden.

Omdat er ruim 700 bewijzen waren van gebeden die verhoord waren, werd het beeld door paus Urbanus VIII tot een waar wonder uitgeroepen. Vanwege de enorme toevloed van pelgrims die dat veroorzaakte, werden de barokke kerk en het klooster gebouwd. De Habsburgse keizerin Maria Theresia en haar man keizer Franz I van Lotharingen waren aanwezig bij de inwijdingsceremonie. Speciaal voor het beeld werd een altaar van rood marmer gemaakt. Paus Paulus VI verhief de kerk tot basiliek.

Twee keer per jaar wordt een officiëIe pelgrimstocht naar de basiliek gehouden, in mei en in september. Paus Johannes Paulus II heeft een van die tochten bijgewoond. In de kerk staat het grootste orgel van Slowakije. In de Tweede Wereldoorlog werd het orgel beschadigd, maar na de oorlog werd een inzamelingsactie georganiseerd, zodat het orgel weer in zijn oude glorie kon worden hersteld.

10 prachtige bestemmingen in Šaštín Stráže en Slowakije