West-Slowakije

Swipe

Skalka Nad Váhom

Iets ten noorden van Trencín, op de linkeroever van de rivier staan de ruïnes van een benedictijnenklooster uit de 13e eeuw. Het is gebouwd op de plek waar de monnik Benedictus van Zobor leefde. Hij werd gedood door rovers. Die gooiden hem in de rivier. Volgens de legende werd zijn lichaam een jaar later volledig intact gevonden. Mensen uit de omgeving waren nieuwsgierig geworden omdat een adelaar steeds boven die plek rondcirkelde. Het lichaam werd overgebracht naar de kathedraal van Nitra. In 1083 werd Benedictus heilig verklaard. In de 16e eeuw werd het klooster ingenomen door de keizerlijke troepen. Zij versterkten het klooster en bouwden een wachttoren. Zo'n tweehonderd jaar later werd er een barokke kerk gebouwd, omdat het klooster steeds vaker door pelgrims bezocht werd. Ook nu nog is het een pelgrimsoord.

Het dorp is ook een goed uitgangspunt voor wandelingen in de Súcanská Dolina, een vallei in de Witte Karpaten (Bílé Karpaty).

Bij het dorpje Dolná Súca torenen de ruïnes van de middeleeuwse kasteeltorens van Krasín boven de omgeving uit. Op de zonovergoten hellingen in de vallei werd al lang geleden begonnen met de fruitteelt. Ook de schapenteelt en de productie van linnen waren belangrijke bronnen van inkomsten.

10 prachtige bestemmingen in Skalka Nad Váhom en Slowakije