West-Slowakije

Swipe

Topol’čianky

Het classisistische paleis van Topol'cianky staat op de plek van een burcht die een belangrijke rol speelde in de strijd tegen de Turken. Aan het begin van de 19e eeuw werd het fort gesloopt om plaats te maken voor een veel comfortabeler slot. Het huidige bouwwerk is een van de mooiste voorbeelden van classisistische architectuur in Slowakije.

De Habsburgers hebben het lange tijd als zomerresidentie gebruikt. Na de Eerste Wereldoorlog kwamen ook de Tsjechoslowaakse presidenten hier graag om te ontspannen. Vooral de eerste president, Tomáš Masaryk was dol op Topol'cianky. Een paar jaar na de Tweede Wereldoorlog werd het paleis een museum. Het bezit een van de weinige bibliotheken in Slowakije die nog vrijwel volledig intact zijn. Er staan meer dan 14.000 boeken. Ook is er een grote porselein- en keramiekcollectie te vinden. Het paleis is ingericht met meubels uit de 16e tot en met de 19e eeuw. In de tuin staat een klein jachtslot. In het wildpark leven onder andere Europese bizons, die uit Polen geïmporteerd zijn. In de omgeving worden paarden gefokt.

Een paar kilometer ten noorden van Topol'cianky steekt de ruïne van de 13e-eeuwse burcht Hrušov boven de omgeving uit.

Ten zuiden van Topol'cianky ligt Tesárske Mlynany met het Arborétum Mlynany. Deze bomentuin is aan het einde van de 19e eeuw aangelegd. Een bomenliefhebber kocht een klein bos aan de rivier de Žitava en ging op zoek naar allerlei exotische boomsoorten. Hij importeerde ze uit de hele wereld. Tegenwoordig staan er meer dan 2.000 verschillende soorten in- en uitheemse bomen in het park. Het arboretum is opgedeeld in verschillende sectoren. Zo zijn er bijvoorbeeld een Amerikaans deel, een Europese tuin en een Japans gedeelte. Het landgoed is zo'n 67 hectare groot.

10 prachtige bestemmingen in Topol’čianky en Slowakije