West-Slowakije

Swipe

Trenčianske Teplice

In 1247 werden de bronnen die later de basis van het kuuroord Trencianske Teplice zouden vormen, door koning Béla IV Aqua Teplica genoemd. Twee meertjes werden door de kurenden als heilzaam bad gebruikt. Een daarvan was aan de adellijke heren voorbehouden, in het andere konden de armen baden. In die tijd was het plaatsje nog niet erg bekend. Pas in 1729 kwam het kuuroord in de publiciteit. In dat jaar vestigde de Hongaarse magnaat Joseph Illésházy zijn zomerresidentie in Trencianske Teplice.

Niet lang daarna schoten de sanatoria en hotels als paddenstoelen uit de grond. In een van de badhuizen, de hamam, waant u zich in een oosters paleis. Het ontwerp is van de architect Franz Schmoranz. Iphigenie d'Harcourt, in 1878 eigenares van het plaatsje, raakte in dat jaar bij een bezoek aan de wereldtentoonstelling te Parijs zeer onder de indruk van het werk van deze architect en liet een van zijn ontwerpen, de hamam uitvoeren. In een ander negentiende-eeuws paviljoen is het streekmuseum gevestigd.

In Trencianske Teplice vindt jaarlijks het grootste filmfestival van Slowakije plaats. Vandaar dat het dorp ook wel het Slowaakse Cannes genoemd wordt. Op de 'brug der beroemdheden' zijn tableaus te zien met handtekeningen van filmsterren zoals Gina Lolobrigida, Franco Nero en Sophia Loren.

In Trencianske Teplice worden motorische aandoeningen, zoals reuma behandeld.

10 prachtige bestemmingen in Trenčianske Teplice en Slowakije