West-Umbrië

Swipe

Lago Trasimeno

Het Trasimeense Meer is in de geschiedenis vooral bekend door de verpletterende overwinning, die de Carthaagse veldheer Hannibal in 217 v.C. behaalde op de Romeinen.

De twee voornaamste stadjes aan het meer zijn Castiglione del Lago en Passignano sul Trasimeno.

Castiglione del Lago (13.500 inwoners) ligt idyllisch op een kalkrots boven de oever van het meer aan de westkust. De stad is van Etruskische oorsprong. Blikvanger is het middeleeuwse kasteel. Aan het Piazza Gramsci staat het renaissancepaleis Palazzo Ducale (of Comunale). Van het park heeft men een mooi gezicht op het meer. In en om Castiglione kan men alle watersporten beoefenen; er zijn campings en jachthavens.

Passignano sul Trasimeno (4.500 inwoners) aan de oostkust heeft een oude, hoger gelegen kern met een middeleeuwse burcht, en een modern, op recreatie gebaseerd gedeelte langs de kust. Van hier gaan boten naar het Isola Maggiore, waar een oud vissersplaatsje ligt met enkele kerken uit de middeleeuwen.

Op korte afstand van het meer, bij de oostelijke oever, ligt het dorp Panicale (5.000 inwoners). Er zijn zware stadsmuren, een 14e-eeuws Palazzo del Podestà en een mooie kerk, de Collegiata S. Michele. Het Palazzo Pretorio, aan het wat lagere Piazza Umberto I, heeft wapenschilden aan de gevel. Ook van Panicale heeft men een prachtig uitzicht over het meer.

10 prachtige bestemmingen in Lago Trasimeno en Umbrië