Westelijke extensie

Swipe

Al Ghubrah en Al Mawj (The Wave)

Deze stadsdelen bevinden zich tussen zaken- en ambassadewijk Al Khuwayr en Muscat International Airport. Al Ghubrah betreft modern en gepland residentieel gebied; winkels zijn gevestigd aan Suq Al Ghubrah St en Al Marafah St. Bijzonder zijn de minuscule parkjes van Al Ghubrah; de onverstoorde, ‘Omaanse’ sfeer van het strandgebied is een ander pluspunt. Ten zuiden van Al Ghubrah (ook gespeld als Ghaubra en Al Ghobra) ligt Ghala, waar het kerkcomplex is gebouwd.

Sinds 2006 is het voor niet-Omanieten toegestaan om vastgoed te kopen in nieuwe Integrated Tourism Complexes. Hierin wordt modern wonen en recreatie gecombineerd met mondaine, stadse faciliteiten. ‘The Wave’ is het ‘ITC’ van West-Muscat en is gebouwd op een nauwe kuststrook – in het aanvlieggebied van de luchthaven. De gloednieuwe plaats heeft drieduizend inwoners; de helft is Omaans. U kunt hier wandelen langs functionele woningen (Arabisch-Europese stijl), een kijkje nemen in de jachthaven of boeken van tee-time. Ook vindt u hier strand, winkels en parkjes met speeltoestellen. De poort van The Wave (924534400) bevindt zich langs 18th November St.

Bezienswaardigheden

Sultan Qabus Grand Mosque

Symmetrie en spiegeling. De Sultan Qabus Grand Mosque betreft een wereld van architecturale perfectie. Schaduwen trekken hier geruisloos over spierwitte pleinen; bogen en nissen torenen boven kleurrijke bloemenperken. Dit betreft de nationale en grootste moskee van Oman; door Z.K.H. Sultan Qabus Bin Said Al Said geschonken aan het volk. In mei 2001 opende deze, de bouw had slechts zes jaar in beslag genomen.

Het terrein vormt een aaneenschakeling van binnenplaatsen, passages, gazons en palmboomplantages. Op de hoeken van het moskeecomplex staan vier minaretten. De vijfde minaret is centraal geplaatst en is negentig meter hoog. De gouden koepel is van het gebedshuis, waarin het op één na grootste tapijt ter wereld ligt. Dit is Iraans; het design vormt een combinatie van traditionele motieven uit Tabriz, Isfahan en Kashan. De kristallen kroonluchter in deze ruimte is veertien meter hoog en is gemaakt in Oostenrijk.

De Sultan Qabus Grand Mosque (geopend voor niet-moslims za. tot en met do. 08.00-11.00 uur) is onmisbaar langs Sultan Qabus St. Dit vormt een populaire stop op de route van de luchthaven naar uw accommodatie in Al Qurm of Mutrah. Draag kleding die uw armen en benen geheel bedekt (geen spijkerbroek). Vrouwen dienen een lange rok te dragen en hun het hoofd te bedekken.

Al Khawd (‘Al Khoudh’)

In tegenstelling tot andere plaatsen binnen de westelijke extensie van Muscat, wordt (modern) Al Khawd vrijwel geheel bevolkt door Omanieten. U vindt hier dan ook voorzieningen en diensten die hen aanspreken: schoonheidscentra, spa-massagesalons (met name langs het zuidelijke deel van Ash Shabab St), bruidswinkels en restaurants. In Oman is Al Khawd bekend als vindplaats van dinosaurusresten. Hiervan wordt melding gemaakt in Bayt Al Baranda (zie ‘Mutrah’).

Bezienswaardigheden

Al Khawd Suq, de voornaamste winkelstraat, is ideaal voor het doen van inkopen voordat u de reis begint. Dineren is ook mogelijk; de restaurants behoren tot het middensegment. Daarnaast biedt ‘Al Khawd High Street’ (bijnaam) reisbureaus, banken en apotheken.

De kleurrijke Al Mawalih Suq vormt het hart van de regionale groente- en fruithandel. Handelaren uit Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië en andere delen van Oman komen hier in alle vroegte om onder andere papaja’s, suikerbieten, sinaasappels, paprika’s, bananen en druiven uit te stallen. De enorme markt is dan drukbezocht; onder de moderne bogen worden jeeps, minibussen en vrachtauto’s bepakt met gekochte producten. Al Mawalih Suq bevindt zich drie kilometer ten zuiden van Al Khawd. Deze is gemakkelijk bereikbaar door op de ‘Clocktower Roundabout’ (coördinaten: N23”35’15 E58”15’06) richting Nizwa/Muscat Expressway te rijden. De afslag bevindt zich ruim twee kilometer verderop.

Gloednieuw As Sahwah Public Garden bevindt zich direct aan de hierboven genoemde rotonde, die officieel te boek staat als As Sahwah Roundabout. Symmetrie, gazons en haagjes laten zien dat dit een Franse tuin is. Dromerige prieeltjes met glimmende koepels en rijen palmbomen laten u echter realiseren dat dit Arabië is. Ook is gedacht aan wandelpaden, fonteinen, bloemenperken en speeltoestellen. Mis dit park niet als u in de omgeving bent.

Direct ten westen van stadsdeel Al Khawd ligt Wadi Al Khawd. Hierin is de Al Khawd Dam gebouwd; u heeft hier zicht op een wereld van kiezelstenen en enkele acacia’s. Aan het zuidelijke deel van de wadi ligt Al Khawd Village, als zodanig aangegeven op de verkeersborden.

10 prachtige bestemmingen in Al Ghubrah en Al Mawj (The Wave) en Oman