Westelijke extensie

Swipe

Al Qurm Heights en Ras Al Hamra

De rotonde bij het parkingang geeft toegang tot Abu Obaidah Al Jarrah St. Deze straat sluit aan op Fuhud St, langs een ruime en steriele woonwijk die is gebouwd voor medewerkers van Petroleum Development Oman.

Rechts van u ligt de vallei van Ras Al Hamra. Tot 1970 vormden de kliffen van dit gebied de vaste stek van plaatselijke vissers. Afwisselend voedsel was er toen niet, waardoor vis een aangenaam extraatje was. Tussen 1970 en 1980 werden op de kliffen menselijke graven gevonden, evenals juwelen (gemaakt van schelpen), hamers en bijlen (van steen). De ouderdom van deze vondsten wordt geschat op zevenduizend jaar.

Bezienswaardigheden

Tegenwoordig wordt de zone gedomineerd door Ras Al Hamra Recreation Centre. Dit complex is eigendom van Petroleum Development Oman en beschikt over het gehele zandstrand, een zwembad, sportvelden en restaurants. ‘Recreation Centre’ (geopend zo. t/m do. 08.00-17.00 uur) wordt vooral bezocht door expatfamilies; u kunt hier alleen binnenkomen in het gezelschap van een clublid.

Achter Ras Al Hamra’s oostelijke kliffen bevindt zich Mina Al Fahl. Deze uitgestrekte oliehaven wordt beheerd door Petroleum Development Oman. Ook is daar de raffinaderij gevestigd. Vlak vóór Gate 2 (einde Sayh Al Malih St, deze sluit aan op Fuhud St) vindt u het Oil and Gas Exhibition Centre (geopend zo. tot en met woe. 07.00-12.00 uur en 13.00-16.00 uur, do. 07.00-12.00 uur) waarin het ontstaan en verwerken van olie wordt getoond. In hetzelfde gebouw bevindt zich het PDO Planetarium (voor tijden van Engelstalige voorstellingen, gratis maar reserveren gewenst). Het personeel organiseert één keer per maand een openluchtexcursie onder leiding van een astronoom.

Al Qurm Nature Reserve

Bescherming van moeras en mangroves staat in dit natuurgebied centraal. Deze stuiken gedijen omdat hier sprake is van (zoute) slikgrond die weinig stroming kent. Het reservaat wordt aangedaan door talloze soorten vogels, waaronder grote kuifsternen, reigers en steltlopers. Deze vogels zijn ook in aangrenzend Al Qurm Park te spotten. De natuur van Al Qurm Nature Reserve is kwetsbaar, daarom is het gebied niet geopend voor toeristische doeleinden.

Zicht op het mangrovebos wordt geboden vanaf Ash Shati St. Deze stijlvolle straat leidt over nauwe zandbanken, gesitueerd tussen Al Qurm Nature Reserve en de Golf van Oman. U vindt hier strand, mondaine cafés en een promenade. Kom hier ter afsluiting van uw dag.

The Children’s Museum

Hier worden kinderen op een aanstekelijke manier aan het denken, ontcijferen en kijken gezet. Fotograferen van eigen schaduw en opsteken van een heteluchtballon zijn voorbeelden van interactiviteit op natuurkundig gebied, dat het museum centraal stelt. The Children’s Museum is gevestigd in de witte koepel aan 2601 Way (zijweg van Ash Shati St). Openingstijden: za. tot en met do. 09.00-13.00 uur, van 1 okt. tot 31 maart ook van 16.00-18.00 uur).

Royal Opera House Muscat

Het exterieur van dit indrukwekkende gebouw vormt een combinatie van Italiaanse en islamitische stijlen; een plein van spiegelende plavuizen vormt de entree. In 2011 was de bouw voltooid en opende Royal Opera House Muscat de deuren. Ticketinformatie en telefoonnummers zijn aan het einde van dit hoofdstuk vermeld.

Het Operahuis wordt ’s avonds sprookjesachtig verlicht en bevindt zich tussen Al Shati St en Al Kharijyah St (ook gespeld als ‘Khargeah St’).

10 prachtige bestemmingen in Al Qurm Heights en Ras Al Hamra en Oman