Western Cape

Swipe

Overberg

Inleiding Overberg

‘Whale Coast’ wordt de kust ten westen van Cape Agulhas genoemd. Jaarlijks verlaten zuidkapers hun ijskoude, voedselrijke wateren bij Antarctica om tussen juli en november in het warme water van Afrika’s zuidpunt te paren en te kalven. De grillige kustlijn biedt hiervoor bescherming en biedt u onvergetelijk zicht.

Zuidkapers zijn vreedzame walvissen met ontwikkelde intelligentie en communicatieve vaardigheden. Volwassen exemplaren hebben een lengte van vijftien tot achttien meter; babyzuidkapers zijn vier tot zes meter lang en zwemmen vrijwel direct na de geboorte.

Ook vormt ‘Whale Coast’ de leefomgeving van bultruggen (walvissoort die kleiner is dan zuidkapers en een gekromde rug heeft), orka’s (vleesetend, grootste dolfijnensoort) en witte haaien. Verwacht niet dat u, gewapend met verrekijker, in dit seizoen tientallen zuidkapers en bultruggen ziet; het kost tijd voordat u de vlekken in het blauwe zeewater herkent. Niet minder belangrijk advies: wees stil.

De hieronder genoemde plaatsen zijn als route naar Kaapstad te volgen en betreffen het vervolg op ‘Garden Route National Park (West) en Little Karoo’. De rit van Kaapstad naar Hermanus, gelegen aan Whale Coast, duurt ongeveer anderhalf uur. Vergeet niet om uzelf te vereeuwigen op Cape Agulhas, de meest zuidelijke kaap van het Afrikaanse continent.

Cape Agulhas en Struis Bay

‘Cabo das Agulhas’ noemden de Portugezen de meest zuidelijke landpunt van het Afrikaanse continent. ‘Naaldenkaap’, de Nederlandse vertaling, duidde op de kompasnaald die hier in de vijftiende eeuw het noorden niet onderscheidde van het magnetische noorden. De andere theorie verklaart dat 'Cabo das Agulhas' is genoemd naar de duizenden puntige rotsen en riffen, die hier menig schip lieten vergaan.

Cape Agulhas ligt op 200 graden oosterlengte, de meridiaan die de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan scheidt. Het bord met deze geografische gegevens vormt het einde van het houten vlonderpad dat aansluit op de zandweg naar Suiderstrand (800 meter van de parkeerplaats, onderweg ziet u scheepswrakken). Deze parkeerplaats bevindt zich onder de heuvel waarop de witrode vuurtoren van Agulhas staat. Deze dateert uit 1849 en huisvest het Lighthouse Museum (tel. 028-4356222, geopend dag. 09.00-16.30 uur) en het restaurant. De top is bereikbaar door middel van ladders en biedt panoramisch zicht op de oceaan en de vakantienederzetting l’Agulhas.

Cape Agulhas is bekend om haar winterstormen en hoge, woeste golven. Vindt u sporen van schepen die hier met bemanning, gouden munten en andere waardevolle voorwerpen vergingen?

Vijf kilometer van Cape Agulhas ligt Struis Bay, ook gespeld als Struisbaai. Dit vakantieoord heeft een natuurlijke haven met kleurrijke vissersboten. Het schiereiland waarop de mondaine vakantiehuizen zijn gebouwd, kent rotsoevers, fynbos en andere kustvegetatie.

Echter, bezoekers komen voor het zandstrand dat zich direct ten noordoosten van Struis Bay bevindt. Dit strand heeft een lengte van bijna twintig kilometer en verdwijnt in de turkooizen Indische Oceaan. Ter hoogte van de riviermonding (De Hoop Nature Reserve, afslag aan R319) ziet u hoge duinen en heeft zowel de rivier als de oceaan ondiepe waterplassen gecreëerd. Over de houten wandelbrug bereikt u de overkant; neem slippers, een badhanddoek, zonnebril en liters drinkwater mee – u heeft het strand voor uzelf.

Bredasdorp

De spierwitte kerktoren van Bredasdorp steekt af tegen de eentonige velden die de omgeving vormen. Bredasdorp (genoemd naar Michiel van Breda, de eerste burgemeester van Kaapstad) betreft een voornaam landbouwcentrum met kaarsrechte wegen en winkels. In de schaduw van deze kerk bevindt zich het Shipwreck Museum (Independent St 6, tel. 028-4241240, geopend ma. t/m vr. 09.00-16.45 uur, za. 09.00-14.45 uur, zo. 10.30-12.30 uur). In dit bijzondere museum vindt u voorwerpen en meubels die afkomstig zijn van schepen die voor de nabijgelegen, gevaarlijke kust strandden.

Bredasdorp is ook de vestigingsplaats van Kapula Candles, dat handgemaakte en kleurrijke kaarsen voorziet van typisch Afrikaanse motieven en zowel moderne als klassieke decoraties. In Kapula Gallery (hoek Paterson St en First Ave: ga voor de silo’s aan R319/All Saints Rd rechtsaf, tel. 028-4242829, geopend ma. t/m vr. 09.00-17.30 uur, za. 09.00-13.00 uur) zijn de meest bijzondere kaarsen samengebracht. U kunt ook een bezoek brengen aan Kapula Candle Factory, deze is verderop in de straat gevestigd (Cereal St 13, tel. 028-4251969, geopend ma. t/m do. 08.00-17.30 uur, vr. 08.00-15.30 uur, reserveren gewenst).

Pearly Beach

Kleinschalig vakantieoord Pearly Beach ligt in een Atlantische baai. Het strand is ideaal als u wilt uitrusten en de toeristenmassa wilt vermijden.

Gans Bay Franskraal

Gans Bay (Gansbaai) betreft een onaantrekkelijke havenplaats; Klein Bay is een minuscule kustplaats bij Franskraal. Beiden vormen het vertrekpunt van excursies naar Shark Alley; het wittehaairijke gebied rondom Dyer Island (Afrikaanse pinguïns) en Geyser Island (duizenden Kaapse pelsrobben/Cape Fur seals). Deze haaien, ‘great white sharks’, zijn hier gedurende het hele jaar te zien; maar in juni, juli en augustus neemt het aantal toe. Helaas legt een groot aantal organisatoren van ‘Great White’-vaarten nadruk op spanning en avontuur. De dieren worden gelokt met aas, waardoor hun natuurlijke welzijn en gedrag negatief worden beïnvloed.

Hermanus

Aan de overkant van Walker Bay ligt Hermanus, onofficiële walvishoofdstad van Zuid-Afrika. De kust kent hier rotsachtige microbaaien, plateaus en lage kliffen. Jaarlijks komen hier duizenden bezoekers om (vanuit parken en vanaf zowel wandelpaden als de promenade) zuidkapers  te spotten. Met enige regelmaat worden ook bultruggen gezien; zij komen hier (net zoals de zuidkapers/southern right whales) tussen juli en november kalven. Deze dieren zijn, met wat geluk, van dichtbij te zien en te horen.

Verschillende bedrijven bieden walvisexcursies; informatie is gepubliceerd op de website van Hermanus Tourism ('Old Station Building', hoek Mitchell St en Lord Roberts St, tel. 028-3122629).

De Blue Flag wappert op Grotto Beach (volg Main Rd) en in Hawston (twaalf kilometer van Hermanus). Hoewel de stranden hier breed en schoon zijn, is het blauwe zeewater ijskoud. Hermanus Golf Club heeft een terrein met achttien holes (reserveren aanbevolen,tel. 028-3121954).

Hemel-en-Aarde Valley

Achter Hermanus’ bergketen ligt pittoresk Hemel-en-Aarde Valley (R43, afslag ‘Hemel-en-Aarde Rd/Caledon’), waarin uitgestrekte wijngaarden, grasvelden en meren liggen. Neem contact op met Hermanus Tourism voor aanbevelingen met betrekking tot wijnpoeverijen.

Kogelberg Biosphere Reserve

Kogelberg Biosphere Reserve bestaat uit de kust en Kogelberg Nature Reserve. In het gebied wisselen woeste bergen en hooglanden elkaar af. Bij watervallen, rivieren en valleien vindt u fynbos, waar het gebied bekend om is. Wetenschappers gaan ervan uit, dat drie procent van alle planten ter wereld in dit reservaat voorkomt. Kogelberg Biosphere maakt deel uit van Cape Floral Region - dit gebied is ingeschreven op Unesco’s World Heritage List.

Kogelberg Nature Reserve heeft wandelpaden; routes zijn beschreven in het boekje ‘Where to walk in Kleinmond’ dat verkrijgbaar is in Kleinmonds bureau voor toeristische informatie. Het natuurgebied kent ook mountainbike- en kajakmogelijkheden. Echter, de hiervoor genoemde recreatiefaciliteiten (en parkaccommodaties) dienen vóór aankomst te zijn geboekt. In dit geval wordt u bij de toegangspoort (aangegeven langs R44 tussen Kleinmond en Betty’s Bay) een ‘permit’ verstrekt. Neem voor meer informatie contact op met CapeNature (tel. 028-3132703).

Harold Porter Botanical Garden

Fynbosparadijs Harold Porter Botanical Garden ligt tegen Kogelberg Nature Reserve en heeft een parkeerterrein in Betty’s Bay. Dit natuurgebied (tel. 028-2729311, geopend ma. t/m vr. 08.00-16.30, za. en zo. 08.00-17.00 uur) bestaat uit beboste kloven, watervallen, duinen en draslanden. U kunt wandelen of een kijkje nemen bij de ijzerhoudende waterpoelen waarvoor Harold Porter bekendheid geniet.

10 prachtige bestemmingen in Overberg en Zuid-Afrika