Witte Huis (White House)

Swipe

Washington D.C.

Het Witte Huis (White House) in President’s Park is waarschijnlijk wel het meest bekende gebouw van Washington DC. Het is naast de ambtswoning van iedere president sinds John Adams, ook de locatie waar de president kantoor houdt, gasten ontvangt en het is ook nog eens een ambassade.

Toen het Amerikaanse Congres in 1790 besloot dat de stad Washington de basis van de federale overheid werd, bepaalde president George Washington samen met de stadplanner Pierre L'Enfant de plek van de presidentiële woning en het bijbehorende kantoor. Daarna schreef hij een wedstrijd uit om een architect te vinden. De winnaar was de Ier James Hoban en het gebouw was uiteindelijk in 1800 gereed. Overigens heeft George Washington zelf nooit in het huis gewoond.

Het gebouw werd in eerste instantie Executive Mansion genaamd, maar kreeg vanwege de beschermende witte laag die op de buitenkant werd aangebracht al snel de bijnaam ‘White House’. Bij de uitgang ‘North Portico’ zie je aan de bovenkant van de trappen bij het linker raam nog een deel van de onbewerkte steen in tact.

Er zijn een aantal ruimtes aangebouwd over de jaren en er hebben behoorlijk wat aanpassingen en renovaties plaatsgevonden aan de binnenkant en het interieur. Zo werd het hele huis in 1891 voorzien van elektriciteit en werd de hele constructie van staal voorzien tijdens de regeerperiode van president Harry Truman. In 1961 zorgde presidentsvrouw Jacqueline Kennedy ervoor dat de meest beroemde kamers hun oude glorie weer terug kregen en er weer uitzagen zoals zij oorspronkelijk deden.

Het is de enige privé woning ter wereld van een staatshoofd, waar tot voor kort rondleidingen werden verzorgd voor publiek. Op een standaard dag bezochten meer dan 1500 mensen het gebouw, terwijl de president en zijn medewerkers er gewoon werkzaam waren. Per mei 2013 heeft men door bezuinigingen helaas moeten besluiten de rondleidingen in het Witte Huis zelf, tijdelijk, stop te zetten. Er worden nog wel tours georganiseerd rondom de locatie, waarbij je veel te horen krijgt over de geschiedenis en ruimschoots de tijd krijgt om foto’s te maken.

Locatie: 1600 Pennsylvania Avenue NW, 20500 Washington

Vakanties in Verenigde Staten

10 prachtige bestemmingen in Washington D.C.