Zadar

Swipe

Nin

Het kleine plaatsje Nin wordt tot de belangrijkste historische vindplaatsen in Kroatië gerekend. De oude nederzetting Aenona ligt buiten de plaats, zodat u een compleet dorp uit de oudheid kunt bezichtigen. U bereikt de ruïnes via een brug vanuit het dorp en vindt er de overblijfselen van een amfitheater, het forum, de stadsmuren, een aquaduct en de grootste tempel die ooit in het land gevonden werd, opgedragen aan Diana, godin van de jacht en de vruchtbaarheid. Uiteraard zijn de Romeinen verantwoordelijk geweest voor de aanleg van deze stad, die in de 7e eeuw door Avaren en Slaven werd verwoest. Nin was een van de eerste plaatsen waar het christelijk geloof gepredikt werd en de religieuze geschiedenis gaat dan ook ver terug.

De Kroaten herbouwden in de 9e eeuw de stad en het was tot in de 11e eeuw de hoofdstad van Kroatië. De Venetianen waren verantwoordelijk voor de terugval doordat ze de stad min of meer isoleerden teneinde te voorkomen dat de Turken zich er zouden verschansen. In die strategie paste een gedeeltelijke afbraak van de stad. De oude gebouwen in het centrum getuigen echter van een lange en bewogen historie. De oude Sv. Križkerk moet u zeker bezoeken. Het gebouw, waarschijnlijk de kleinste kathedraal ter wereld, is goed bewaard gebleven. Naar men aanneemt was dit ooit de zetel van een bisschop. Het gebouw is gesticht in opdracht van de oudst bekende Kroatische vorst, Godezav. Het bijzondere aan de kerk is dat hij, vanwege de manier waarop hij gebouwd is ten opzichte van de zon, ook diende als klok en kalender. In de grotere parochiekerk kunt u de kunstschatten, goud- en zilversmeedkunst, een ring van paus Pius II uit de 15e eeuw en schrijnwerk uit de 8e en de 9e eeuw bewonderen.

Zuidelijk van Nin, even buiten het plaatsje, bevindt zich de Sv. Nikolakerk. Een typisch voorbeeld van een kerkburcht. Op de kerk bevindt zich een verdedigingskoepel die tevens als uitkijkpost dienst deed, voornamelijk zo geconstrueerd om niet door de Turken verrast te worden.

campsite

Camping Savudrija

Camping gelegen op het meest westelijke punt van Kroatië in Istrië. Sanitair is tevens afgestemd op kinderen. Zeer schaduwrijk terrein met sfeervolle...

v.a. 95.09 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Nin en Kroatië