Zagreb provincie en omgeving

Swipe

Zagreb provincie en omgeving

Vanuit Zagreb kunt u tientallen tochten maken in de omgeving, het meest voor de hand ligt een bezoek aan Zagorje, in feite het meest noordwestelijke deel van Kroatië. De details van dit schitterende gebied zijn beschreven bij de provincie Krapina-Zagorje. Deze provincie begint noordelijk van Sljeme. In de omgeving van de stad Zagreb zijn echter enkele dorpen die tot de ‘vrijstad’, de zelfstandige provincie-stad Zagreb, behoren.

Kravarsko

Het zuidelijke deel van de provincie-stad Zagreb is zeer agrarisch. Kravarsko vormt het centrum van een tiental dorpjes en het ligt zuidelijk van Velika Gorica. De Heilige Kruiskerk dateert uit de 17e eeuw maar de naam van het dorp werd reeds in 1334 opgetekend.

Medvedgrad

Niet ver onder Sljeme ligt Medvedgrad, een burcht die in 1250 werd gebouwd als verdedigingswerk tegen aanvallen van de Tataren in opdracht van de Zagrebse bisschoppen Filip en Timotej. Diverse bekende families woonden er waaronder de Zrinski’s en ban Ivan Karlović. Reeds in de 16e eeuw werd de burcht zwaar beschadigd door een aardbeving en al in de 17e eeuw maakten geschriften gewag van een ruïne. Dat bleef honderden jaren zo, maar het kasteel is grotendeels in zijn oude glorie hersteld en dient als symbool voor de vele vrijheidsoorlogen die het land heeft doorgemaakt en als eerbetoon aan allen die daarvoor hun leven gaven. In het bijzonder wordt het kasteel gebruikt als een soort pelgrimsoord voor hen die hun respect willen betuigen aan de slachtoffers van de vrijheidsoorlog tegen de Serven. Ook veel buitenlandse politici brengen een bezoek aan het kasteel, dat op de nationale feestdag van Kroatië bezocht wordt door de president. Geleidelijk aan ontwikkelt de burcht zich tot nationaal monument. De herbouw van het complex zal nog tientallen jaren vergen. Medvedgrad is gemakkelijk per auto bereikbaar, parkeren is ook hier echter een probleem. Een vroeg bezoek kan uitkomst brengen.

Natuurpark Medvednica

Ten noorden van Zagreb, eigenlijk al beginnend tussen Kaptol en Gradec, ligt het natuurpark Medvednica. Een bergachtig gebied met tal van grotten en watervallen en onbewoond, al zijn er enkele dorpjes in de lagergelegen gebieden. Er bevinden zich wel enkele gebouwen en kerken. De meeste gebouwen zijn in gebruik als lodge of als gezondheidskliniek (geneeskrachtige bronnen). De drukst bezochte kerk is de fotogenieke Onze-Lieve-Vrouwe-van-Sjleme kerk. Medvednica kent als hoogste top de Sljeme. Ongetwijfeld is het het meest bezochte gebied van Kroatië. Enerzijds als gevolg van de ligging in de onmiddellijke omgeving van een grote stad, anderzijds is het een schitterend gebied dat het gehele jaar zeer toegankelijk is. ’s Zomers trekken tientallen dagjesmensen erheen, in de winter is het een skigebied. Ondanks dit alles heeft het weinig van zijn schoonheid prijs moeten geven.
Natuurpark Medvednica: www.pp-medvednica.hr/en

Remete

Op slechts enkele kilometers afstand van Mirogoj, de grootste begraafplaats van Zagreb, ligt Remete. Het dorp zucht nog steeds onder de vloek die de Bosnische bedelmonnik Hasan-Pasha Predojevićover het dorp uitsprak. Een zestal van zijn volgelingen werd in 1591 in het plaatselijke Pauliniteklooster vermoord. U kunt de kleine barokke (aanvankelijk gotische) kerk bezoeken waarin zich fresco’s bevinden van de hand van Ivan Ranger en een paar van zijn leerlingen. Ze zijn vervaardigd in 1745 en bevatten afbeeldingen van de verrichte wonderen die aan het Mariabeeld worden toegeschreven. Het marmeren altaar bevat fraaie afbeeldingen en buiten de kerk vindt u een beeld van St. Simeon en het wapenschild van bisschop Juraj Branjug.

Sesvete

De meeste mensen zien het als een oostelijke buitenwijk van Zagreb, maar het is niettemin een zelfstandige gemeente. Het is een industriedorp waar veel bedrijven, met hoofdkwartieren in Zagreb, hun fabrieken hebben staan. Men vindt er onder andere vleesverwerkende industrieën. De barokke Allerheiligenkerk met z’n twee torens dateert uit 1634 maar werd pas aan het begin van de 18e eeuw voltooid.

Sljeme

Vanaf z’n 1.033 meter hoge top heeft u een prachtig uitzicht op de omgeving. U kunt de berg te voet bestijgen, u kunt met de (gesloten) kabelbaan naar boven en het is zelfs mogelijk om de top over een geasfalteerde weg per auto te bereiken. Als u de tocht per auto vanuit Donja Stubica onderneemt kunt u via dezelfde weg terug, komt u via Graćani dan moet u via Donja Stubica terug. Er zijn mooie wandelwegen aangelegd en in de winter wordt dit gebied door de inwoners van Zagreb gebruikt om te skiën. Het enige wat de omgeving ontsiert is de tv-toren, ook de techniek eist haar tol.

Velika Gorica

De vroegste verhalen over Gorica zoals de oude naam is, gaan terug tot in de 13e eeuw. Het fungeerde eeuwenlang als de centrale marktplaats voor het Turopolje gebied. Het kasteel werd in 1765 gebouwd en kreeg de naam van het gebied: Turopoljekasteel. Tegenwoordig is het een museum waar alle facetten uit de geschiedenis en vondsten die werden gedaan in het gebied, worden belicht en getoond. In het dorp zijn nog verschillende traditioneel gebouwde houten huizen te vinden. De houten kapel bevat enkele interessante fresco’s, terwijl de kerk van het dorp eveneens een bezoek verdient. Eén van de wijken van Velika Gorica heet Pleso. De naam van de nationale luchthaven van Kroatië draagt dezelfde naam, deze ligt dan ook op het grondgebied van Velika Gorica.

 

Zagreb provincie en omgeving

10 prachtige bestemmingen in Zagreb provincie en omgeving en Kroatië