Zagreb provincie en omgeving

Swipe

Jastrebarsko

Het plaatsje dateert uit het begin van de 15e eeuw. Ondanks het geringe aantal inwoners is er genoeg te zien. Al in 1520 werd er een fort gebouwd om de Turken buiten te houden en het Erdödy kasteel wordt omgeven door een prachtig park.

In het kasteel, opvallend door zijn twee torens, is een museum ondergebracht. De barokke Sv. Marijakerk werd in 1740 gebouwd. Ban Petar Erdödy ligt hier begraven. Op de nabijgelegen Plješivica heuvels wordt wijn verbouwd van een uitstekende kwaliteit, graševina. Het moerasgebied Crna Mlaka, eveneens in de directe omgeving, is een beschermd vogelgebied.

Er komt een zeldzame adelaarsoort voor en er zijn veel haviken. Waarschijnlijk dankt het plaatsje aan deze vogel zijn naam, jastreb is Kroatisch voor havik. U vindt de vogel ook terug in het wapen van de stad. Ook voor hengelsportliefhebbers is de plaats een geliefd doel.

De rivieren Kupa, Kupčina, Slivara en Slapnica zijn bijzonder visrijk. Op kleine schaal wordt zelfs vis verwerkt voor de consumptie. In het aangrenzende Gornji Desnići vinden motorcrossers een speciaal voor hen aangelegde baan. De wijnkelders van die plaats en van de nabijgelegen dorpen Mladina en Sv. Jana mogen zich eveneens in een groeiende belangstelling verheugen.

 

Zagreb provincie en omgeving

10 prachtige bestemmingen in Jastrebarsko en Kroatië