Zagreb provincie en omgeving

Swipe

Samobor

Veel inwoners van Zagreb zien Samobor als een plaats waar ze hun gasten mee naar toe kunnen nemen. Er is veel te zien in het plaatsje dat al in 1242 van de Hongaarse koning Bela IV stadsrechten en een vrijmarkt kreeg.

Er zijn tal van opvallende bouwwerken zoals het gemeenschapshuis uit 1824, de Sv. Anastasijakerk uit 1675 en natuurlijk het barokke klooster. De fresco’s die er bewaard worden zijn van een bijzondere schoonheid. Al in 1535 kreeg Samobor een basisschool. In 1875 werd voor het eerst in Kroatië bergbeklimmen als sport beoefend vanuit deze plaats.

Heel bijzonder en misschien wel uniek in de wereld is dan ook het bergbeklimmers museum. Ook het huis waarin het museum is gevestigd is bijzonder. Het werd genoemd naar de dichter Ferdo Livadićen diende vroeger als ontmoetingsplaats voor Kroatische intellectuele patriotten. Dat wordt duidelijk in de tuin die het huis omgeeft. Er staan tal van bustes van kunstenaars en verzetsmensen die uit deze omgeving stammen.

Op diverse andere plaatsen kan een zwavelhoudend bad genomen worden. Rond de plaats bevindt zich een aantal ruïnes van kastelen. Een goed beeld van de historie van deze omgeving wordt gegeven in het plaatselijke museum.

Natuurpark Žumberak-Samoborsko gorje

In Kroatië spreekt men over Natuurpark Žumberak – Samobor Mountains. Bij het woord bergen stellen wij ons iets meer voor dan een (overigens prachtig) heuvelachtig landschap. U vindt het ten zuidwesten van Zagreb, in de directe omgeving van de plaats Samobor. Ook in dit park ontstonden de hoogteverschillen door de werking van de pannonische vlakte, vele duizenden jaren terug. Het wordt een beetje ingewikkeld als men spreekt over het Žumberak gebergte, met als hoogste top (1.178 meter) de Sveta Gera en het Samobor gebergte waar de Japetić het hoogste punt (971 meter) vormt. Het is echter één geheel en alleen de bewoners van het 333 km² omvattende natuurpark maken het onderscheid. Het gebied wordt omsloten door de rivieren Sava, Krka en Kupa. Het werd in 1999 als beschermd gebied aangewezen om te voorkomen dat dit overwegend agrarische gebied zijn oorspronkelijke karakter zou verliezen door de uitbreidingsdrang van de steden.
Men is daar zeker in geslaagd. Pittoreske dorpen en huizen in hun oorspronkelijke staat vragen erom gefotografeerd te worden. Behalve landbouw, wordt ook bosbouw bedreven. Met name in voor- en najaar is het een schitterend geheel waarbinnen tientallen wandel- en fietspaden zijn aangelegd.

Zagreb provincie en omgeving

10 prachtige bestemmingen in Samobor en Kroatië