Zagreb stad

Swipe

Zagreb stad

Kroatische naam: Grada Zagreba

Touristenbureau: Kaptol 5, 10 000 Zagreb
Tel. +385 1 8 98 555.
E-mail: info@zagreb.hr
Internet: www.infozagreb.hr
Toeristen informatiecentrum: Trg Ban Jelačić 11, 10 000 Zagreb
Tel. +385 1 48 14 051
met vestigingen op het centraal treinstation, het centraal busstation en op Zagreb airport.

De afgelopen jaren nam het inwoneraantal van Zagreb erg toe, dit bracht een belangrijke uitbreiding van het stadsgebied met zich mee. Het huidige Zagreb met z’n bijna 800.000 inwoners (2011) ligt verspreid over een oppervlakte van 126.000 hectare. De meeste inwoners, ruim 85%, zijn van Kroatische afkomst. Veel mensen vestigden zich in het onbekende, derde deel van Zagreb, over de Sava, Novi grad, de nieuwe stad.

Vanuit toeristisch oogpunt is Zagreb globaal te verdelen in twee stukken: de bovenstad, gornji grad en de benedenstad, donji grad. Het hoogteverschil van 36 meter tussen de twee delen wordt overbrugd door steile straatjes, maar vermoeide voetgangers kunnen ook gebruikmaken van Uspinjaća, een tandradbaan met twee cabines. Het centrum van de stad is Trg Zrinjevac, al zullen de meeste mensen het Tgr Bana Jelačića in het voetgangersgebied, als het échte centrum ervaren. De stad kent vele grote en kleine openbare parken en tuinen. De inwoners van Zagreb zeggen: ‘Zagreb hééft geen tuinen, Zagreb ís een tuin’. Zelfs in het drukke centrum bevindt zich een aantal parken waarin men zich gemakkelijk aan de indruk kan onttrekken dat men zich in het hart van Kroatië’s metropool bevindt.

Het is klimatologisch aangenaam toeven in de stad. Met een gemiddelde jaartemperatuur van ruim 12 °Celsius is het ’s zomers niet te warm, al schijnt de zon er vaak, en ’s winters niet te koud, al kan er een stevige sneeuwbui vallen. Zagreb is het economisch middelpunt van het land. In de stad werken bijna driekwart miljoen mensen, velen ervan wonen buiten de stad. Er zijn tientallen industrieën die er hun hoofdkantoor hebben en in de industriewijken in het westelijke en zuidoostelijke gedeelte van de stad vindt men metaal-, elektrotechnische, farmaceutische, chemische en textielindustrie.

Cultureel is Zagreb een Hoofdstad met een grote H. Niet minder dan 30 theaters, 2 concertgebouwen, 44 musea en galeries en 22 min of meer historische, maar zeker bezienswaardige, kerken en kapellen maken een meerdaags verblijf in Zagreb tot een belevenis van bijzondere waarde.

Jaarlijks vinden er diverse belangrijke tentoonstellingen plaats. Sinds 1965 beschikt Zagreb over een hypermodern tentoonstellings-complex waar de meest uiteenlopende tentoonstellingen georganiseerd worden. De bekendste internationale tentoonstelling voor handel en industrie dateert uit 1906 en wordt jaarlijks in het voor- en in het najaar gehouden. Vertegenwoordigers uit zo’n zeventig landen tonen op een oppervlakte van een half miljoen m2 hun producten. Daarmee heeft Zagreb de op drie na grootste tentoonstelling ter wereld op dit gebied binnen zijn poorten.

In en rond het tentoonstellingscomplex vinden ook vele andere activiteiten plaats. De jaarlijkse bloemententoonstelling en het internationale festival voor zang, dans en folklore zijn er enkele van. Elke twee jaar vindt in het Vatroslav Lisinski concertgebouw, een van de dertig theaters die de stad rijk is, maar ook onderdeel uitmaakt van het complex, het tekenfilmfestival plaats. In het jaar waarin dit festival niet wordt gehouden, vindt in het theater een festival van moderne muziek uit de gehele wereld plaats. In feite bestaat het concertgebouw uit twee delen, in de grote zaal kunnen 1.860 mensen een plaats vinden, de kleine zaal biedt ruimte aan 300 mensen.

Op het gebied van vergaderingen en conferenties neemt Zagreb een belangrijke plaats in Europa in. De centrale ligging heeft ervoor gezorgd dat vele hotels daarop ingesteld zijn. De geschiedenis leert dat Zagreb ook wat dat betreft niet voor een kleintje vervaard is. In 1975 trok een internationale vergadering annex tentoonstelling over gezondheidszorg meer dan 5.000 deelnemers. Gemiddeld vindt er jaarlijks een tiental congressen plaats waar meer dan 1.000 mensen aan deelnemen. Een tweetal gebouwen voor het houden van conferenties verdient bijzondere aandacht. In de oude bovenstad, op Opatička nummer 10 (vlak bij Kamenita vrata) bevindt zich ‘de gouden zaal’, deel uitmakend van het Kroatisch Historisch Instituut. De meeste mensen bezoeken dit gebouw echter vanwege het hekwerk ervoor: siersmeedwerk van ongekende schoonheid.

De andere conferentiezaal ligt weliswaar in het oude Zagreb maar in de benedenstad aan het Trg Zrinjevac nummer 11. Het staat bekend als de ‘Illyrische Zaal’ en maakt deel uit van het in 1838 gebouwde ‘Nationale Huis’. De toeristenorganisatie van Zagreb heeft een speciale afdeling die zich bezighoudt met de voorbereiding en uitvoering van vergaderingen, congressen en tentoonstellingen.

In de benedenstad, met z’n grote voetgangerszone, bevindt zich het winkelcentrum. Ruim 3.000 winkels, waarvan een aantal ondergronds, verkopen er de meest uiteenlopende waren. In dit stadsdeel zijn ook de meeste regeringsgebouwen, diplomatieke vertegenwoordigingen en hoofdkantoren van grote bedrijven gevestigd. Ook de sportbonden en het Kroatisch Olympisch Comité hebben er hun hoofdkwartieren. De binnenstad nodigt niet uit om per auto te bezoeken, er is een groot tekort aan parkeerplaatsen. Trams onderhouden uitstekende verbindingen vanuit alle delen van de stad met het centrum.

Over de opleidingsmogelijkheden hebben de inwoners van Zagreb al evenmin te klagen. Naast de al genoemde universiteit met bijna vijftig studierichtingen, heeft de stad enkele honderden lagere en middelbare scholen en biedt het technische en andere gespecialiseerde opleidingen. Op wetenschappelijk gebied heeft de stad enkele belangrijke instituten in huis zoals het nationaal instituut voor hydrodynamica en het nationaal instituut voor geofysica. Zonder twijfel geniet het Ruđer Bošković instituut de grootste bekendheid. Men houdt zich er bezig met onderzoek op het gebied van kernfysica.

Op het gebied van sport heeft Zagreb uitstekende faciliteiten. Niet voor niets was de stad gastheer tijdens de Universiade in 1987, had het tweemaal (in 1974 en in 1979) de Europese kampioenschappen kunstrijden op de schaats in huis en werden er in 1981 de Europese kampioenschappen atletiek gehouden. Overigens, elk jaar worden er Europese atletiekwedstrijden georganiseerd en vinden er internationale wedstrijden plaats op het gebied van zwemmen, paardrijden, kunstrijden op de schaats, bowling, waterskiën en volleybal. De stad heeft er de faciliteiten voor.

In Nieuw-Zagreb (Novi grad) wonen ongeveer 150.000 mensen. Een stad op zich dus, verrezen aan de andere kant van de rivier Sava. Het stadsdeel is sinds mensenheugenis met de oude stad verbonden via de Savski most (Sava brug) die tegenwoordig uitsluitend voor voetgangers in gebruik is. Het verkeer kan gebruikmaken van de Mladosti (Jeugd) most, de Jadranski (Adriatische) most en de Slobode (Vrijheids) most. De Jadranski most is de langste (485 meter) en de breedste (75 meter, zesbaans).

Zagreb is een knooppunt voor allerlei verkeer. Het ligt op een kruispunt van wegen en spoorbanen. Zo’n 15 kilometer buiten de stad, nabij Velika Gorica bevindt zich het belangrijkste vliegveld van Kroatië, Pleso Airport. In 20012 verwerkte deze luchthaven bijna 2,5 miljoen passagiers. Een nieuwe terminal is in aanbouw, deze moet in 2015 gereed zijn. In totaal zouden dan jaarlijks meer dan 5 miljoen passagiers afgehandeld kunnen worden. Vliegtuigen uit alle delen van de wereld doen de stad aan en het vliegveld is ingericht om de grootste en meest moderne vliegtuigen start- en landingsfaciliteiten te verstrekken. Vanuit Amsterdam vliegt u in 1 uur en 3 kwartier naar Zagreb, vanuit Brussel duurt het 2 uur en 30 minuten.

Rond de stad ligt een 32 kilometer lange rondweg, de Obilaznica. Vanaf deze weg is elk deel van de stad moeiteloos te bereiken. Door de stad loopt een tweetal autowegen van betekenis die de rondweg zowel in het oosten als in het westen bereiken. Het binnenrijden van de stad is niet altijd even gemakkelijk en bovendien een beetje troosteloos, wat overigens weer ruimschoots wordt goedgemaakt bij de bezichtiging van de binnenstad. Het parkeren in de binnenstad is een ramp, maar de meeste hotels hebben hun eigen parkeergelegenheid. Er te komen is dikwijls een groter probleem, het verkeer is chaotisch, niet in de laatste plaats veroorzaakt door het weggedrag van de Kroaten. Als u dat allemaal wilt voorkomen dan is een verblijf aan de rand van de stad aan te bevelen. Langs de meeste grote invalswegen staan hotels. Vanuit het hotel gaat u dan met het openbaar vervoer naar het centrum. Snel, goedkoop, geen gezeur met verkeer en geen gezoek naar een geschikte parkeerplaats.

Logeren

Uiteraard is het mogelijk om voor elke beurs een onderkomen te vinden in de stad. Toch verdient het aanbeveling om vooraf accommodatie te bespreken. Als er namelijk een beurs is zit Zagreb vol, própvol. Raadpleeg vooraf de toeristenorganisatie. Er zijn tientallen hotels en motels in en rond de stad, u kunt bij particulieren of in pensions verblijven en er is een jeugdherberg.

10 prachtige bestemmingen in Zagreb stad en Kroatië