Zagreb stad

Swipe

Weg uit het centrum

Zagreb is een groene stad en het valt dan ook niet moeilijk om een plekje te vinden om tot rust te komen. Zelfs in het centrum van de stad, op Zrinjevac of in de botanische tuinen kunt u zich nauwelijks voorstellen in een miljoenenstad te zijn. Het bekendste park is zonder twijfel park Maksimir, al meer dan 200 jaar oud, in het noordoostelijk gedeelte van de stad, gemakkelijk per tram bereikbaar met daarin onder andere de dierentuin (na de ingang van het park meteen rechts aanhouden) van Zagreb. Vlak ten noorden van Kaptol bevindt zich het Tuškanac park en oostelijk van Kaptol, bijna nog in het centrum van de stad het Ribnjak park.

Een plaats waar mensen niet zo gauw een bezoek aan brengen, maar die in Zagreb zeker de moeite waard is, is Mirogoj, Zagrebs grootste en oudste begraafplaats. Deze dateert van 1876 en de gebouwen met hun koperen koepels bij de ingang zijn gemaakt naar een ontwerp van Herman Bollé. Tot nu toe vonden bijna 300.000 mensen er hun laatste rustplaats op de joodse, de algemene of de rooms-katholieke begraafplaats. Het kerkhof heeft een vaste indeling. Zo bevinden zich direct achter de muur, in de koepels, de graven van vooraanstaande Zagrebse families. Onder hen Stjepan Radić, de voorzitter van de Boerenpartij die in 1928 in het Joegoslavische parlement vermoord werd. De begraafplaats telt tal van architectonisch zeer fraaie graftomben, de aanleg en begroeiing zijn fabelachtig.

Precies aan de andere kant van Zagreb met een verbinding naar de Sava, de rivier die oud en nieuw Zagreb scheidt, ligt Jarun, het recreatiepark dat op een mooie dag met gemak zo’n 100.000 bezoekers trekt. Het sport- en recreatiepark werd aangelegd ter gelegenheid van de Universiade in 1987 en richt zich vooral op watersport. De roeibaan wordt door insiders als een van de beste ter wereld beschouwd. Jarun mag zich dan ook regelmatig gastheer noemen bij internationale wedstrijden. Behalve watersporten kunnen er vele andere sporten beoefend worden. Er zijn tennisbanen, voetbalvelden en tracks voor mountainbikers en veldrijders. Fietsen kunnen ter plekke worden gehuurd.

Het openbaar vervoer in Zagreb is uitstekend geregeld, in de binnenstad hoofdzakelijk met trams en u bereist dan altijd slechts één zone. U kunt een kaartje kopen bij de kiosken dat u na het instappen kunt afstempelen in een van de automaten. Bij diverse begin- en eindpunten zijn speciale verkoopkantoortjes. In tram of bus kunt u ook een kaartje kopen, maar uitsluitend bij de bestuurder of chauffeur. U betaalt voor een enkele reis en kunt alleen van de instapplaats áfreizen. Terugreizen op hetzelfde kaartje kan derhalve niet. Het kaartje is na afstempeling (door uzélf!) twee uur geldig en u kunt van alle trams en bussen gebruikmaken zolang u zich maar in de juiste richting begeeft. In de nieuwere trams wordt bij elke halte, na een geluidssignaal, op een display aangegeven bij welke halte u zich bevindt. Trams en bussen rijden tot 02.30 uur, na middernacht betaalt u dubbel tarief. De vroegste diensten beginnen weer om 04.30 uur.

10 prachtige bestemmingen in Weg uit het centrum en Kroatië