Zakynthos

Swipe

Zakynthos

'Fiori di Levante' oftewel 'bloem van het oosten', zo noemden de Venetianen dit eiland dat na Korfoe de meeste toeristen van de Ionische eilanden trekt. Niet alleen vanwege de weelderige natuur, maar ook door de kunst die er levendig bloeide. De 'Zakynthische school' is een bekende stroming in de schilderkunst en de beroemde dichters Dionysios Solomos (1798-1857) en Andreas Kalvos (1792-1869) zijn geboren op dit eiland.

In de 18de en 19de eeuw vestigden zich veel kunstenaars op het eiland dat toen overigens nog Zante heette (de Grieken noemen het af en toe nog zo). De bewoners hebben een zeer muzikale aanleg en barsten graag uit in de Zakynthische Kantades. Helaas is er ook hier door de aardbeving van 1953 veel verloren gegaan van de oude glorie, maar toch spreekt dit mooie eiland, waar de godentweeling Artemis en Apollo graag verbleven, aldus de mythologie, nog velen tot de verbeelding.

De bevolking heeft het onder de Venetianen zwaar te verduren gehad. In 1630 werd een volksopstand bloedig in de kiem gesmoord. In 1797 werden de Venetianen uiteindelijk verdreven door de Fransen. Nadat het in Russisch--Turkse, wederom Franse en Engelse handen was geweest, werd Zakynthos in 1864 bij Griekenland gevoegd.

Het landschap van Zakynthos is groen en vruchtbaar en doet af en toe denken aan Toscane of andere mooie plekjes in Italië. Het oostelijk deel is vlak. Hier zijn ook de meeste stranden te vinden. Het westelijk deel is meer bergachtig met steile rotskusten met magnifieke uitzichten. De hoogste berg heet Vrachonias (756). In het midden ligt een grote vruchtbare laagvlakte.

Zakynthos is net als zoveel Griekse eilanden overdekt met olijfbomen en er worden ook druiven verbouwd om wijn van te maken en er groeien veel citrusvruchten. Zakynthos is natuurlijk ook het eiland van de schildpadden. De zeldzame Caretta Caretta zeeschildpad gebruikt al eeuwenlang de stranden in het zuidoosten om zijn eitjes te leggen. Dat gebeurt in het voorjaar. In september en oktober komen de eitjes uit en beginnen de babyschildpadjes aan hun gevaarlijke tocht naar zee. Om de diertjes te beschermen is de golf van Laganas uitgeroepen tot beschermd gebied. Vrijwilligers doen hun uiterste best om stukjes strand waar schildpadeieren liggen, te markeren zodat ze niet vernietigd worden door parasolstokken en ander menselijk handelen. Andere stukken strand zijn helemaal verboden gebied voor badgasten. Aan de zuidwestelijke kust leven de al even bedreigde monniksrobben.

Het eiland ligt vrij dichtbij de kust van de Peleponessos en een uitstapje naar de opgravingen van Olympia, bijvoorbeeld, is zo gemaakt.

Zakynthos in het kort:

# Oppervlakte: 402 km2

# Kustlijn: 123 km

# Inwoners: ca 30.000

# Hoofdstad: Zakynthos

Meer informatie over zakynthos?

10 prachtige bestemmingen in Zakynthos en Griekse Eilanden