Zakynthos

Swipe

Zakynthos-stad en omgeving

De hoofdstad ligt aan de oostkust en is de enige haven van het eiland. Zakynthos-Stad bevindt zich aan de voet van een groene heuvel waarop de resten van het Kastro staan. Het fort, dat ongeveer 3 km van de stad afligt, is bereikbaar via de straat die rechts langs het gezellig drukke Agios Markosplein met zijn vele terrasjes en winkels loopt. Aan de rand van de stad staat het Agios Georgios ton Filikonkerkje waar de revolutionairen van de Griekse vrijheidsstrijd ooit de eed aflegden.

De fraaie buitenwijk Bochali met oude huizen, lommerrijke tuinen en restaurantjes ligt net onder het kasteel. Van hieruit is er een mooi uitzicht over zee. Hier in de buurt ligt ook de heuvel Strani waar de dichter Dionysios Solomos zijn inspiratie opdeed voor het gedicht dat later het volkslied van Griekenland werd.

In het museum dat zijn naam draagt op het Agios Markosplein staan onder andere zijn graftombe en die van Andreas Kalvos. Ook is er een stuk van de boom te zien waaronder Solomos het Griekse volkslied schreef. Om de hoek van het Agios Markosplein staat een mooie kapel: de Kiria tou Angelou uit 1687, maar gereconstrueerd na 1953.

Opvallendste punt van de stad is de hoge losstaande klokkentoren van de Agios-Dionysioskerk die ’s avonds prachtig verlicht is. De kerk ernaast stamt uit 1948 en heeft de aardbeving van 1953 wonderwel overleefd. Dionysios is de beschermheilige van het eiland. Iedere derde zoon van een gezin op het eiland krijgt deze naam.

Het Solomosplein, genoemd naar de beroemde dichter van wie er ook een standbeeld staat, is het grootste plein van de stad. Het bevindt zich aan de haven. Aan het plein staan het Byzantijns Museum en de bibliotheek met daarnaast de Agios Nikolaoskerk die na de aardbeving weer is opgebouwd. De straten waar geflaneerd kan worden, zijn de hoofdstraat Strada Marina, oftewel Konstantiniou Lomvardou, die langs de haven loopt en de mooie moderne winkelstraat Alexandrou Roma. De inwoners zelf zijn het meest op het Agios Markosplein te vinden voor hun sociale contacten.

Vanuit de hoofdstad kan ook prima het mooie binnenland verkend worden. Een brommer is hiervoor een ideaal vervoersmiddel.

Princess of Kos

Princess of Kos? Zoals de naam van dit 4-sterren All Inclusive hotel al doet vermoeden, voel je je hier tijdens je verblijf...

v.a. 548 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Zakynthos-stad en omgeving en Griekse Eilanden