Zuid-Ardeche

Swipe

Alba la Romaine

Het dorp Alba La Romaine

Elf kilometer ten westen van Le Teil liggen de resten van de vroegere hoofdstad van de Helviërs, Alba Augusta Helviorum. Het zijn echter niet alleen deze resten die een bezoek aan deze plek rechtvaardigen; het huidige dorp Alba La Romaine (1000 inwoners) staat op de lijst van Les Plux Beaux Villages de France (De mooiste dorpen van Frankrijk). Uniek is het centrale plein, La Grande Place, met het 12de-eeuwse kasteel en de St-Andrékerk. In de 17e eeuw werd het kasteel versterkt. De St-Andrékerk bevat een 16e-eeuwse schildering met als onderwerp 'De aankondiging'. Bij de kerk vindt u tevens het beginpunt van de Grande Rue (Rue Droite), de vroegere hoofdstraat. Als u het bordje met het opschrift Centre Documentation Archéologique volgt, komt u vanzelf in de Rue de Chabrol, een van de eeuwenoude steegjes achter de Grande Rue.

De Antieke stad

De resten van de antieke stad liggen op beide oevers van de Escoutay, langs de D107. De stad fungeerde als hoofdstad van de Helviërs en werd na de verovering van het gebied door de troepen van Julius Caesar een belangrijke Gallo-Romeinse stad. De antieke stad is een goed voorbeeld van een Gallo-Romeinse nederzetting uit het begin van onze jaartelling. Alba floreerde tussen de 1ste en de 4de eeuw n.Chr., maar raakte in de 5e eeuw in verval. Viviers werd toen de belangrijkste stad in het gebied. In de 30 ha grote archeologische zone heeft men de fundamenten van thermen, een aquaduct, een forum, tempels, een arena en het theater met zijn 3000 zitplaatsen blootgelegd. Prachtig zijn de vloermozaïeken en de beroemde witmarmeren torso van een man (in Les Bagnols).

Alba tentoonstellingszaal geopend: juli-aug. ma.-vr. 14-18 u. Adres: Centre de Documentation Archéologique, Rue de Chabrol 2 (in het huidige dorp), tel. 75524642.

Frankrijk > Ardèche > Sampzon-Standplaats

Camping Aloha Plage

Gelegen aan de rivier de Ardèche bevindt deze camping zich op een licht glooiend terrein, op twee plateaus die onder andere gescheiden...

v.a. 84.00 p.p.

Frankrijk > Ardèche > Sampzon-Standplaats

Flower Camping Le Riviera

Direct aan de rivier Ardèche gelegen camping. Het terrein is met struiken in laantjes verdeeld. De staanplaatsen zijn afgebakend met heesters en...

v.a. 210.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Alba la Romaine en Ardèche