Zuid-Ardeche

Swipe

De kloof van de Ardèche

Vanaf Vallon-Pont-d'Arc slingert de D290 zich als een 38 km lang lint langs en door de kloof van de Ardèche. De meanderende rivier heeft in de loop der tijden een diep ravijn uitgesleten in het kalksteenplateau. Aldus ontstond een van de mooiste ravijnen van Frankrijk. De Ardèche mondt ten slotte uit in de Rhóne. Het grootste deel van de soms 300 m diepe kloof is bestemd tot natuurreservaat, het Resèrve Naturelle des Gorges de l'Ardèche.

Het begin van de kloof bestaat uit een aaneenschakeling van campings, restaurants en kano- en kajakverhuurbedrijven. U kunt kiezen uit een korte kanotocht van 7 km of een ca. 30 km lange kanotocht naar Sauze bij Saint-Martin d'Ardèche, het eindpunt van de kloof. Deze laatste tocht is lang en vermoeiend: als u 's morgens om 9 uur vertrekt, bent u niet voor 17 u. bij het eindpunt. En heeft u wind tegen, dan kan het nog langer duren! Alle kano-verhuurders leveren een waterdichte ton bij, waarin u uw fototoestel en portemonnaie kwijt kunt. Bij het eindpunt staat een busje op u te wachten dat u weer terugbrengt naar het vertrekpunt. In de lente en de herfst kan de Ardèche aanzwellen tot een snelstromende rivier; zij is dan minder geschikt om op te kanoën. Als u in de zomermaanden met uw auto door de prachtige kloof van de Ardèche wilt rijden, is het aan te raden om zo vroeg mogelijk in de ochtend te gaan. Midden op de dag is het vaak druk op het traject tussen Vallon-Pont-d'Arc en Saint-Martin-d'Ardèche-Pont-Saint-Esprit. Bovendien zijn 's morgens en tegen het vallen van de avond de kleurschakeringen die de zon op de kalkstenen wanden te voorschijn tovert het mooist. Tegen het vallen van de avond is het niet zo druk als overdag, maar altijd nog drukker dan rond zonsopgang. Liefhebbers van rust en stilte rijden voor 9 u. langs de uitzichtpunten van de kloof, om vervolgens na 9 u. terug door de kloof te rijden om een of meerdere grotten te bezoeken. Een goed alternatief is om voor 9 u. van Vallon-Pont-d'Arc naar Pont-Saint-Esprit te rijden (vertrek bijvoorbeeld om 7 u.), om vervolgens na 9 u. via de D901 en de D174 van Pont-Saint-Esprit naar de Aven d'Orgnac te rijden. Hou bij een bezoek aan een grot er rekening mee dat de gemiddelde temperatuur in de grotten ook in de zomer ongeveer 13 tot 14 °C is. Neem dus een trui of jas mee.

In deze paragraaf worden de bezienswaardigheden in de kloof vanaf Vallon-Pont-d'Arc tot aan Pont-Saint-Esprit beschreven. Uiteraard kunt u de kloof ook vanaf de andere zijde inrijden en bezichtigen.

Grotte des Huguenots

Voorbij de resten van Vieux-Vallon en de Grot van de tunnel, waar ooit een ondergrondse rivier stroomde, komt u bij een interessante bezienswaardigheid: de Hugenoten grot, met een museum en overzichtstentoonstelling omtrent speleologie (studie van onderaardse holen) en prehistorie.

Hugenotengrot geopend: Juni-sep. 10-19 u.

Belvédères

Voorbij het dorp Chames schakelen de 200 tot 300 m hoge uitzichtpunten over de rivier de Ardèche zich aaneen: de Belvédère le Serre du Tourre, met uitzicht op de resten van het 16e-eeuwse chateau d'Ebbo; de Belvédère de Gaud, met uitzicht op de torentjes van een 19e-eeuws kasteel; de Belvédère d'Autridge, met uitzicht op de Naald van Morsanne; en de Belvédère de Gournier. Bij alle uitzichtpunten zijn parkeerstroken.

La grotte Madeleine

De Madeleinegrot bevat een ondergronds meertje en de bekende stalagmieten en stalactieten. Door de grot liep eens een onderaards riviertje. De druipsteenformaties in de grot zijn te bezichtigen vanaf ijzeren trappen. Tijdens de rondleiding vertoont men een Son et Lumière (klank- en lichtspel).

Druipsteengrot Madeleine geopend: Apr.-okt. 10-18 u.; rondleiding duurt 1 u.

L'Aven de Marzal

De Aven de Marzal is een verticale grot (karstput) die is ontstaan doordat regen- of rivierwater langs een breuk in het kalkgesteente omlaag stroomde. In deze grot zijn prachtige druipsteenformaties en een klank- en lichtspel. De onderaardse schacht is vernoemd naar de heer Mazal. Hij werd in 1810 vermoord en door zijn moordenaar in de schacht gegooid. Zijn stoffelijke resten werden hier later in gezelschap van zijn dode hond gevonden. In 1892 bezocht de speleoloog Martel de grot, maar pas in 1949 werd de grot toegankelijk, mede door toedoen van de speleoloog Pierre Ageron. Dat niet alleen Marzal in de grot terecht kwam, bewijzen de vele overblijfselen van bizons, beren, rendieren en paarden. In het Museum van de ondergrondse wereld kunt u zien hoe en met welke materialen de speleologen te werk gingen. In de Voorhistorische dierentuin van Frankrijk staan levensgrote reprodukties van voorhistorische dieren.

Aven de Marzal geopend: Apr.-okt. 11 -17.30 u; mrt. en nov. zo. en feestdagen 11, 14 en 15.30 u; rondleiding duurt 1 u.


Prehistorama

Vanaf Aven de Marzal kunt u via de D201 naar Bidon rijden, waar u het Prehistorama kunt bezoeken. In dit Musée des Origines et de 1'Evolution de 1'Homme geeft men een beeld van het leven van onze voorouders, ruim 4 miljoen jaar geleden. Als u via de D690 terug naar de kloof van de Ardèche rijdt, moet u er rekening mee houden dat u de Haute Corniche mist, een van de fraaiste delen van de kloof. Het is dus beter om dezelfde weg (D201 en D590) terug te rijden.

Prehistorama: Juni-aug. dagelijks 10-19 u.; apr.-mei en sep.- 15 okt. dagelijks 10-18 u.


Belvédère la Haute-Corniche

Voorbij het kruispunt van La Madeleine begint een deel van de kloof dat bekend staat als La Haute- Corniche. Dit is het fraaiste deel van de kloof met talrijke uitzichtpunten: de Belvédère de la Madeleine, met uitzicht op een rots die men de 'kathedraal' noemt; de Belvédère de la Cathédrale, met uitzicht op dezelfde 'kathedraal'; het Balcon des Templiers, met uitzicht op de resten van een maladrerie (leprozenhuis); de Belvédère de la Maladrerie, met wederom uitzicht op de 'kathedraal'; de Belvédère de la Rouvière; de Belvédère de la Coutelle, op een steile rotswand met uitzicht op stroomversnellingen; en de Grand Belvédère, met uitzicht op de laatste lus van de rivier de Ardèche.

La grotte Saint-Marcel

De druipsteengrot van Saint-Marcel is een van de langste van Europa. Als u door alle gangen mocht lopen, dan stond u een wandeling van minstens 35 km te wachten. Bij de ingang is een expositie van fossielen en mineralen. Deze fraaie grot is ook geschikt om met kleine kinderen te bezoeken. Opmerkelijk zijn de vele travetijnterassen die als getrapte en versteende watervallen omlaag lijken te stromen.

Voorbij de druipsteengrot komt u bij de Belvédère de Ranc Pointu, het laatste uitzichtpunt in de kloof. Vervolgens passeert u het hooggelegen dorp Aiguèze, met een uitzichtpunt bij een 14de- eeuwse versterking.

Druipsteengrot St-Marcel geopend: Half maart-half nov. Dagelijks 10-18/19 u.; rondleiding duurt 45 minuten en vertrekt iedere 20 minuten.

Saint-Martin-d'Ardèche

Het dorp Saint-Martin-d'Ardèche (450 inwoners) ligt even voorbij Sauze, het eindpunt van de meeste kanotochten. Dit is de reden dat het dorp toeristisch zeer ontwikkeld is met gezellige terrasjes aan de waterkant. Het dorp is bereikbaar via een smalle hangbrug. Stoplichten voorkomen dat u op de brug last heeft van tegenliggers.

Pont-Saint-Espirit

De D290 mondt ten slotte via de N86 uit bij de Pont-Saint-Esprit, vernoemd naar de gelijknamige brug die sinds 1309 de Rhóne overspant. Negentien van de vijfentwintig bogen dateren nog uit de 14e eeuw, de andere zijn na een bombardement in 1944 aangepast aan het moderne scheepvaartverkeer. Als u over voldoende tijd beschikt, kunt u een bezoek brengen aan het Stedelijk museum Paul Raymond.

Valle van de Cèze

Ten zuidwesten van Pont-Saint-Esprit liggen in het departement Gard interessante excursiemogelijkheden naar onder andere de stroomversnellingen en watervallen van Le Sautadet in de vallei van de Cèze. Het riviertje de Aiguillon heeft de rotskloof Les Concluses uitgeslepen. Twaalf kilometer ten zuidwesten van Pont-Saint-Esprit ligt de 13e-eeuwse Chartreuse de Valbonne, een kartuizerklooster.

Frankrijk > Ardèche > Ruoms-Standplaats

Camping La Chapoulière

Het terrein loopt licht af naar de rivier de Ardèche. De grasplaatsen liggen aan straatjes. Een deel is afgebakend door struiken en...

v.a. 118.95 p.p.

Frankrijk > Ardèche > Vogüé-Accommodatie

Camping Les Peupliers

Deze familiecamping ligt direct aan de rivier de Ardèche en heeft een eigen strand. Het strand bestaat uit grote kiezels en een...

v.a. 124.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in De kloof van de Ardèche en Ardèche