Zuid-Ardeche

Swipe

Viviers

De Gallo-Romeinse stad werd verdedigd door een ring van castra (legerplaatsen). Een van deze verdedigingsposten lag bij de samenvloeiing van de Rhône en de Escoutay en droeg de naam Vivarium. Toen de betekenis van de stad Alba in de 5e eeuw afnam, verplaatste de bisschop zijn zetel naar Vivarium, het latere Viviers. De macht van de lokale kerkvorsten nam gestaag toe, ook omdat zij mede-eigenaars waren van de zilvermijnen in Largentière. Op het toppunt van hun macht regeerden zij over de hele Vivarais (het huidige departement Ardèche). Met de graven van Toulouse hadden zij een gespannen verhouding. Aan de ene kant was de onafhankelijkheid van de Vivarais, onder leiding van de bisschoppen, de graven een doorn in het oog; aan de andere kant waren de graven gedwongen om met de bisschoppen samen te werken bij de exploitatie van de zilvermijnen in Largentière. In de 13e eeuw gingen de Franse koningen zich met het gebied bemoeien en werden de bisschoppen gedwongen om hun zelfstandige positie op te geven. Vanaf dat moment maakte de Vivarais deel uit van het Franse koninkrijk.

Cathédrale St-Vincent

Toen de bisschop van Alba zijn zetel naar Vivarium verplaatste, liet hij een kathedraal oprichten. In de 12e eeuw bouwde men op de fundamenten van deze kerk een nieuwe kathedraal die in 1118 door paus Calixtus III werd ingewijd. Van dit gebouw zijn nog enkele delen bewaard gebleven, waaronder de voorgevel en het onderste deel van het schip. Ook de klokketoren stamt uit de 12e eeuw. Het vierkante gedeelte van de toren deed toen dienst als stadspoort, maar werd in de 14e eeuw omgebouwd tot klokketoren met een achtkantige bovenbouw. Opvallend zijn rond het koor de fraaie glas-in-loodramen en het ribgewelf.

Maison des Chevaliers

In het stadje Viviers zelf (3500 inwoners) staan langs de Grande Rue, de Place Latrau en de Place de L'Ormeau verscheidene herenhuizen uit de 16e, 17e en 18e eeuw. Voorbeelden zijn het Hötel Tourville, het Hötel de Beaulieu, het Hótel Roqueplane, het Hötel Surville en het Bisschoppelijk paleis, het huidige stadhuis. 

Het fraaiste huis, het Maison des Chevaliers, staat aan de Rue de la République. Dit zogenoemde Riddershuis werd in de 16e eeuw gebouwd door de zouthandelaar Noël Albert, de commandant van de hugenoten in Viviers. Het huis heeft een prachtige gevel in renaissancestijl, met gebeeldhouwde omlijstingen rond de ramen. Opvallend zijn de medaillons en de twee bas-reliëfs onder de vensters, waarnaar het huis vernoemd is. Het reliëf links toont ridders te paard; het reliëf rechts een riddertoernooi.

Uitzichtspunten

Er zijn twee uitzichtpunten met zicht op Viviers en de Rhône: de Belvédère de Chateauvieux en de heuvel Jouanade. De Jouanade is herkenbaar aan een Mariabeeld en bereikbaar via een pad vanaf het Bisschoppelijk paleis (stadhuis, Place Latrau) in het zuidelijk deel van de stad. De Belvédère de Chateauvieux is bereikbaar via de Place de la Roubine in het noordelijk deel.

Frankrijk > Ardèche > Lablachère-Standplaats

Camping Hello Soleil

De camping ligt in het zuidelijk deel van de Ardèche. De staanplaatsen liggen in een dennenbos, er zijn zowel zonnige als schaduwrijke...

v.a. 255.00 p.p.

Frankrijk > Ardèche > Sampzon-Standplaats

Yelloh! Village Soleil Vivarais

De camping maakt deel uit van een uitgestrekt vakantiepark over de volle breedte van de rivier de Ardèche, inclusief waterval. De vlakke...

v.a. 140.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Viviers en Ardèche