Zuid-Bohemen

Swipe

Boerenbarok

In Zuid-Bohemen staan huizen in een stijl die boerenbarok wordt genoemd. In de 18e eeuw werden veel Zuid-Boheemse bouwvakkers ingehuurd door de Tsjechische en Oostenrijkse adel om mee te helpen bij de bouw of renovatie van hun paleizen. De bouwmeesters kwamen vaak uit Italië, omdat de bereisde adel onder de indruk was van de elegante paleizen in dat land. In de winter was het meestal erg koud. Dan gingen de bouwvakkers weer naar huis en knapten hun eigen woning op.

Wat ze geleerd hadden van de Italiaanse ontwerpers, brachten ze op kleinere schaal thuis in de praktijk en vermengden dat met motieven uit de regionale volkskunst. Er waren wel regels waaraan de architectuur van boerderijen moest voldoen. Zo mochten alleen de voorgevel en de poort in een wat ‘stadsere’ stijl gebouwd worden, de rest moest alleen functioneel zijn. De huizen in de Hlubocká Blata (het Hluboka moerasgebied) zijn rijker gedecoreerd dan in de streek rondom Volyne en het Sobeslav moerasgebied (Sobeslavská Blata).

Voorbeelden van boerenbarok zijn te vinden in bijvoorbeeld Holašovice, Záluží u Vlastibore, Komárov, Vlastibor en Krašovice.

10 prachtige bestemmingen in Boerenbarok en Tsjechië