Zuid-Bohemen

Swipe

Kratochvíle

Kratochvíle betekent vermaak of tijdverdrijf.  uit de 16e eeuw is dan ook gebouwd als zomerverblijf van de adellijke familie Rožmberk. De familie genoot hier met vrienden van een goed glas wijn en de vossenjacht. Het eenvoudige uiterlijk van het kasteel doet niet vermoeden dat het interieur een van de meest waardevolle uit de renaissancetijd is. Het plafond van de entreehal is volledig beschilderd met jachttaferelen en dieren. De hal op de eerste verdieping heeft een netgewelf met stucwerk. De hal leidt naar de zogenaamde Grote Gouden Hal. De muren in deze zaal zijn voorzien van rijkelijk vergulde muurschilderingen. Op het plafond zijn taferelen uit de Romeinse geschiedenis en mythologie te zien. De vijfbladige roos van de Rožmberk-familie is overal in het kasteel te ontdekken.

Het gebouw biedt onderdak aan het teken- en poppenfilmmuseum. Het museum bezit een uitgebreide verzameling originele tekeningen en poppen uit films van gerenommeerde Tsjechische filmmakers.

Het kasteel staat in een moerassig gebied. Vandaar dat het wordt ondersteund door palen van eiken- en elzenhout. De rechthoekige tuin is volledig ommuurd. In de muur bevinden zich de bediendenverblijven en een kapel. Op de muren zijn muurschilderingen aangebracht. Kratochvíle ligt een stukje ten westen van Netolice.

10 prachtige bestemmingen in Kratochvíle en Tsjechië