Zuid-Bohemen

Swipe

Rožmberk nad Vltavou

In dit kleine plaatsje domineert het kasteel, dat genoemd is naar de gelijknamige adellijke familie. Het is een van de oudste bezittingen van de Tsjechische Rožmberks. De bovenste burcht dateert uit de eerste helft van de dertiende eeuw en werd door Petr Vok, een van de vijf zoons van de stamvader der Rožmberks in de Vltavavallei neergezet. In 1522 werd dit gotische deel van het complex grotendeels verwoest. Niet veel meer dan de Jakobínkatoren bleef gespaard. In 1330 werd het laagste deel gebouwd. In de zestiende eeuw werd het gebouw in renaissancestijl gerenoveerd.

In het kasteel is een museum ondergebracht. In de vertrekken zijn onder andere een wapencollectie, glas, meubilair en schilderijen te zien. Let u vooral op het fresco in de ridderzaal van het lagergelegen gedeelte.


Meer informatie: http://www.hrad-rozmberk.eu/en/

Het aan de voet van de kasteelheuvel gelegen stadje werd in 1362 gesticht. Uit die tijd dateren nog enige gotische huizen, die later aan de heersende smaak zijn aangepast. Gotisch is ook de Sint-Nicolaaskerk. In dit godshuis bevindt zich het graf van Karl Buquoy. Deze veldheer had het kasteel van Rožmberk cadeau gekregen, omdat hij de katholieke Habsburgers steunde bij de slag op de Witte Berg. Zijn nazaten hebben het complex tot 1945 in bezit gehad.

'

10 prachtige bestemmingen in Rožmberk nad Vltavou en Tsjechië