Zuid-Bohemen

Swipe

Šumava

Het natuurgebied Šumava heeft zijn schoonheid zo goed kunnen behouden, omdat het lang militair terrein was. Daarom werden er geen industrieën neergezet. Het gebied, dat bij ons bekender is onder de naam Boheemse Woud, strekt zich uit langs de grens van Zuid-Bohemen met Duitsland. De bergen in de Šumava zijn niet erg hoog. De hoogste top (de Grosser Arber, 1457 meter) ligt vlak over de grens met Duitsland. Op de top Plechy (1378) ligt het drielandenpunt. De Tsjechische, de Duitse en de Oostenrijkse grens komen hier samen.

De glooiende hellingen zijn grotendeels bedekt met bomen, voornamelijk naaldbomen, zoals sparren en grove dennen. In het seizoen zoeken veel Tsjechen hier naar paddenstoelen en bosbessen. In het bos ligt een uitgebreid net van wandelpaden.

In de Šumava ontspringt de rivier de Moldau. Slechts een twintigtal kilometer stroomafwaarts is dit stroompje kunstmatig uitgegroeid tot het grote meer van Lipno. Een gedeelte van het domein is gesloten voor publiek.

Vlak bij Prachatice ligt Boubínsky Prales, een bos met bomen die zo’n 400 jaar oud zijn. Het riviertje dat door het bos stroomt, werd gebruikt om gekapte boomstammen naar de glasfabriek in Lenora en naar verderop gelegen papierfabrieken te transporteren. In Lenora zelf overspant een overdekte houten brug de Moldau. De dichte brug is 4 meter hoog.

10 prachtige bestemmingen in Šumava en Tsjechië