Zuid-Bohemen

Swipe

Vyšší Brod

De trekpleister van Vyšší Brod is het cisterciënzerklooster. Het strenge, gotische gebouw wordt als een fort door dikke muren omgeven. In 1259 werd het klooster door Petr Vok, een telg uit het invloedrijke Tsjechische geslacht Rožmberk gesticht. De leden van deze familie werden in de kloosterkerk begraven. Het grondvlak van de kerk heeft de vorm van een kruis. Het hoofdaltaar is vroegbarok en is opgesmukt met verguld houtwerk. Van het beroemde middeleeuwse schilderij ‘de Madonna van Vyšší Brod’ (rond 1420), beter bekend onder de naam Hohenfurter Madonna, is in de kerk slechts een kopie te vinden. Het origineel hangt in de Sint-Vitusdom te Praag. In de kapittelzaal wordt het netgewelf gedragen door een mooie gebeeldhouwde zuil. Het licht valt binnen door een rozet met kleurrijk gebrandschilderd glas- en spitsboogvensters.

De monniken hielden zich niet alleen met de gebruikelijke godsdienstige aangelegenheden bezig, maar hadden ook ruime aandacht voor wereldlijke zaken, zoals de ontginning van de om het klooster gelegen grond. Ze bouwden boerderijen en stichtten landgoederen. Deze werkzaamheden brachten de orde grote welvaart.

De rijkdommen werden onder andere gebruikt voor de aanleg van de rijk geornamenteerde bibliotheek, die nu meer dan 70.000 titels bevat. Veel van deze boeken zijn eerste drukken. Verder vindt u hier een muurschildering die het Salomonsoordeel voorstelt. In de schilderijengalerij hangen onder andere werken van Raphael (de heilige familie), Rembrandt en plaatselijke meesters.

10 prachtige bestemmingen in Vyšší Brod en Tsjechië