Zuid-Bohemen

Swipe

Zlatá Koruna

Tussen Ceské Budejovice en Cesky Krumlov ligt het cisterciënzerklooster Zlatá Koruna (Gouden Kroon). Koning Otakar II liet het klooster in 1263 bouwen. Toen Otakar een belangrijke overwinning behaalde, gaf Lodewijk de Heilige hem een doorn uit de doornenkroon van Jezus Christus (de kroon zelf wordt in Sainte Chapelle te Parijs bewaard). Om deze waardevolle relikwie in te bewaren, stichtte hij dit klooster. Naast het klooster werd een imposante domkerk, gewijd aan Maria, neergezet. In dit vroeggotische godshuis heeft Otakar zijn laatste rustplaats gevonden. Wenceslas II verving het houten complex door een stenen gebouw. In de veertiende eeuw werd door het atelier van Peter Parler (zie ook onder Sint-Vitusdom te Praag) aan de Mariakerk gewerkt.

In 1420 werd het klooster door de hussieten grotendeels in de as gelegd. Het gebouw werd pas ruim twee eeuwen later tezamen met de Mariakerk in de barokstijl hersteld. Keizer Joseph II hief het klooster in 1785 op. Het gebouw werd na die tijd als woning gebruikt.

In 1945 werd het klooster tot nationaal monument verklaard. De theologische bibliotheek die er nu is gehuisvest, is open voor publiek. Een prachtig rozetvenster en een veertiende-eeuwse paneelschildering behoren tot de bezienswaardigheden.

Meer informatie: http://www.klaster-zlatakoruna.eu/en/

Vanaf Zlatá Koruna leidt een pad dat door rode merktekens wordt aangegeven (richting Klet) naar Dívcí Kámen. De indrukwekkende ruïne van het kasteel staat op de oever van de rivier de Vltava (Moldau).

'

10 prachtige bestemmingen in Zlatá Koruna en Tsjechië