Zuid-China

Swipe

Shenzhen

De geest van snelheid

Weinig mensen praten over -Shenzhen zonder gewag te maken van zijn bescheiden oorsprong als klein vissersdorpje. Hoewel veel van zijn duistere 6000 jaar oude geschiedenis verloren is gegaan, is zijn huidige incarnatie als een van de snelst groeiende steden in China niet minder dan een wonder. Het gebied bestaat uit drie delen, Shenzhen City, Shenzhen County en de Speciale Economische Zone (SEZ), het zakelijke en -financiële centrum van de stad. Als een van de eerste steden die in 1979 “opengingen” met economische hervormingen, en gelegen in de nabijheid van Hongkong, maakte het slaperige Shenzhen in iets meer dan een kwart eeuw de ontwikkeling van dorp tot metropool door en is thans een magneet voor gelukzoekers.

Veel mensen voelden zich tot Shenzhen aangetrokken door een bepaalde energie, iets wat de inwoners de “Shenzhen-snelheid” noemen. Snelheid is hier het motto in een stad waar elke dag een nieuwe supermarkt opengaat en die dankzij de handel een ongeëvenaarde welvaart kent. Efficiënte en hoffelijke dienstverlening is Shenzhen sterk in. In deze zeer commerciële en competitieve maatschappij wordt door buurtwinkels het klokje rond alles aan huis geleverd, tot aan een stukje zeep toe.

Een geest van pragmatisme bezielt Shenzhens ongewoon jonge bevolking van arbeidsmigranten. Ze zijn een interessante mix van afgestudeerden aan prestigieuze universiteiten en dorpelingen uit landelijke streken – maar allemaal worden ze aangetrokken door de mogelijkheden die Shenzhen biedt. Omdat Shenzhen een stad van migranten is, bestaat er geen Shenzhen-dialect. De inwoners spreken een bijzonder mengsel van Kantonees en Mandarijn, gekruid met een allegaartje van regionale accenten. Hoewel Shenzhen nog steeds de reputatie van een nieuwgevormde stad heeft, heeft een kwart eeuw ontwikkeling het kenmerken van een tot wasdom komende metropool gegeven, van goed ontwikkelde woon- en winkelwijken tot een efficiënt openbaar vervoerssysteem. Veel jonge inwoners zijn niet alleen hun carrière in de stad begonnen, maar ook een gezin; met de aankoop van hun eerste huis en auto, waar-door Shenzhen meer werd dan een kantoorstad, hebben zij de stad tot hun thuis gemaakt.

Shenzhen heeft meer te bieden dan op het eerste gezicht lijkt. Oppervlakkig gezien lijkt het alleen een aaneenrijging van het ene blok hoogbouw en fabrieken na het andere. Met zijn subtropische klimaat geniet Shenzhen het hele jaar door van warmte en zonnige dagen, afgewisseld met tropische regenbuien. De planologen, die hun kans schoon zagen om een moderne leefbare omgeving te scheppen, legden grote nadruk op stadsgroen. Een buitengewoon voorbeeld is Shennan Da Dao, die over een afstand van 40 km van oost naar west door Shenzhen loopt. De brede avenue heeft in het midden een groene gordel die 40% van haar breedte uitmaakt. Hoewel Shenzhen nog altijd als doorgangspunt naar Hongkong wordt gebruikt, wordt de stad dank zij haar keur aan parken, stranden, winkelcentra en tal van horecagelegenheden in snel tempo een populaire reisbestemming in Zuid-China.

Toeristen in Shenzhen die van geografie en architectuur houden, moeten zich de drie grote themaparken van nagebouwd landschap en architectuur niet laten ontgaan die in de Overseas Chinese City (huáqiáo chéng) zijn gelegen, een complete gemeenschap van toeristische attracties en woonhuizen. Onder de attracties daar zijn Splendid China, China Folk Cultures Village en Window of the World, allemaal verplichte bezienswaardigheden in Shenzhen. Splendid China (jinxiù zhonghuá) is een miniatuurversie van ca. 100 toeristische attracties uit alle delen van China, waaronder bezienswaardigheden als: de Chinese Muur, het Terracotta Leger, Tai Shan, de Drie Kloven, Hangzhou’s Westmeer, de Tuinen van Suzhou, het landschap van Lijiang, alsook talrijke pagodes en tempels. In dezelfde trant comprimeert Window of the World (shìjiè zhî chuïng) 118 wereldberoemde bezienswaardigheden en wonderen van architectuur van de Egyptische piramiden tot het Opera House in Sydney, zodat bezoekers op één plaats de wereld kunnen doorkruisen. Het China Folk Cultures Village (zhonghuá mínsú wénhuà cùn) verweeft de leefstijlen van 24 Chinese etnische groepen tot één tafereel. Men vindt er ook schaalmodellen van hun inheemse dorpen, van hofjeshuizen uit Beijing tot grotwoningen uit het noorden van Shaanxi. Artiesten uit de minderheden verzorgen regelmatig variétévoorstellingen en ambachtslieden vervaardigen ter plaatse handwerk. Conform de snelheid van Shenzhen liggen alle drie de themaparken vlak bij elkaar, zodat u in een paar dagen tijd niet alleen de belangrijkste bezienswaardigheden van heel China, maar ook die van de hele wereld kunt zien. In de zomer zijn er ‘s avonds veel amusementsprogramma’s.

Lianhua Shan (liánhuï shïn), in het uiterste noorden van centraal Shenzhen, is zowel bij de inwoners als bij toeristen in trek. Het is een gemakkelijk toegankelijk park dat grote stukken groen bevat. De toegang is gratis en ‘s avonds komen de grasvelden tot leven met stelletjes en families. Veel bezoekers maken een wandeling van 20 minuten langs het gemakkelijk begaanbare pad naar de top van de berg, die een schitterend uitzicht over de binnenstad van Shenzhen biedt.

Twee favoriete weekendbestemmingen van de plaatselijke bevolking zijn Dameisha (dàméishï) en Xiaomeisha (xiaoméishï), twee badplaatsen op ongeveer een uur rijden van de binnenstad die gemakkelijk per bus te bereiken zijn. Beide stranden liggen tegen een heuvel aan en zijn omgeven door welige tropische wouden. Dameisha wemelt in de weekends van de baders en surfers; er zijn ook wat kleurige sculpturen, en dit alles is gratis. Xiaomeisha is Shenzhens grootste recreatieoord, en kan bogen op een uitgestrekt wit zandstrand ten oosten van Dapeng Bay. Het is welvoorzien van spullen om je mee te amuseren op het strand of in het water, en er zijn ook hotels en restaurants. De toegangsprijs van ¥ 10 maakt Xiaomeisha wat exclusiever dan Dameisha.

Al het gewinkel en de themaparken zullen misschien pijnlijke spieren opleveren, maar het mag geen verrassing heten dat deze stad, die zich met halsbrekende snelheid voortspoedt, ook veel massagesalons telt. Letterlijk iedere massagesalon die u bezoekt, hetzij op de hoek van een straat of in een winkelpromenade, zal schoon, professioneel, betaalbaar en bovenal immens ontspannend zijn. Veel mensen klagen dat in Shenzhen alles om geld draait – maar geld, en dat hoeft niet eens veel te zijn, kan u in dit land van materiële verlokkingen inderdaad een hoop voldoening geven.

Rondreizen

Groepsrondreis Zijderoute

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgistan en China wordt de handelsroute gevolgd. Per bus of trein reis je door eeuwenoude...

v.a. 4139.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Shenzhen en China