Zuid-Finland

Swipe

Zuid-Finland

Zuid-Finland, Etelä-Suomi, is de glooiende kuststrook langs de Baltische Zee, aan weerszijden van Helsinki. Zuid-Finland omvat de drie kustregio's Uusimaa, Itä-Uusimaa en Kymenlaakso, en de in het binnenland gelegen regio's Kanta-Häme rond de stad Hämenlinna en de regio Päijät-Häme rond wintersportstad Lahti. In het relatief kleine Zuid-Finland woont een groot deel van de Finse bevolking en er is volop historie en cultuur. De kuststrook van Zuid-Finland was een van de eerste gebieden die werden bewoond en heeft een Zweedse achtergrond. In de middeleeuwen vestigden zich langs de kust Zweedse kolonisten, die hun cultuur en taal hierheen brachten. Finland groeide later vanuit de kust naar het noorden en oosten. Hoewel de Zweedse heerschappij in 1809 eindigde heeft het gebied nog steeds een kleine Zweedstalige bevolkingsgroep.

De Koningsroute

Vanuit Helsinki zijn de meeste plaatsen langs de kust snel en gemakkelijk te bereiken. Langs de kust loopt de historische Koningsroute of Kuninkaantie, de middeleeuwse handelsroute en postweg die Stockholm verbond met de Finse gewesten. De route liep via de Ålandeilanden, Turku en Helsinki naar St. Petersburg. Ook de hedendaagse reiziger kan nog steeds deze 390 km lange Koningsroute door Zuid-Finland volgen, over rustige wegen door een afwisselend landschap van loofbossen, graanvelden, weilanden en idyllische kustplaatsjes. Behalve cultuur vindt de bezoeker ook op korte afstand van de hoofdstad veel natuur: de beschermde eilandenarchipels van Ekenäs en Kotka, en de in het binnenland gelegen nationale parken van Liesjärvi, Torronsuo en Repovesi.

De Zuidkust, westelijk van Helsinki

Het westelijke deel van de Koningsweg langs de zuidkust van Helsinki naar Hanko (of naar Turku) is een goede introductie tot Zuid-Finland met zijn vele historische en culturele aspecten. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan het landgoed van Mustio, de kunstgalerie en ijzerfabriek van Fiskars en de havenstadjees Ekenäs en Hanko.

De Zuidkust, oostelijk van Helsinki

De interessantste route van Helsinki naar het Merengebied volgt het oostelijke deel van de Koningsweg, langs de kust tot de Russische grens. Onderweg liggen de sfeervolle havenstadjes Porvoo, Loviisa, Kotka en Hamina, met musea en kunstenaarswerkplaatsen, en kan men een excursie maken naar het idyllische eiland Kaunisaari. Als vervolg op de Koningsweg kan men in Kotka de kust verlaten en de rivier Kymijoki landinwaarts volgen naar Kouvola en het nationaal park Repovesi.

Häme

De historische provincie Häme ligt in het binnenland achter de kustgebieden en bestaat uit de regio's Kanta-Häme rond de stad Hämenlinna en Päijät-Häme rond wintersportstad Lahti. Hämenlinna, Heinola en Lahti zijn de grootste steden in het binnenland van Zuid-Finland. Deze plaatsen worden vaak bezocht als tussenstop op weg naar Tampere of het Merengebied, maar vooral Hämenlinna is op zichzelf een bezoek zeker waard. Dit geldt ook voor de nationale parken van Torronsuo, Liesjärvi en Päijänne, die enigszins buiten de gangbare reisroutes liggen.

De historische Ossenweg Häme-Turku

Wie een mooie tocht wil maken door het lieflijke boerenland van de provincie Häme, volgt de Ossenweg of Härkätie, de belangrijkste historische weg door het zuiden van Finland. De geschiedenis ervan gaat terug tot de Middeleeuwen en de vroege Vikingtijd, toen kooplieden, pelgrims en koningen deze weg aflegden die de Kathedraal en het kasteel van Turku met het kasteel van Häme verbond. De huidige weg volgt nog grotendeels het tracé uit de 16e eeuw en slingert en kronkelt door het heuvelland dat bestaat uit een afwisseling van bossen en landerijen. Enkele onverharde gedeelten van de Härkätie zijn nu beschermd cultuurgoed. De Härkätie was tot 1961 de hoofdweg tussen Turku en Hämeenlinna, tot hij vervangen werd door de nieuwe weg 10. Het rijden over de weg, die prachtig door het heuvelland slingert, is een genot. Vooral het deel tussen Hämeenlinna en Forssa (115 km) is mooi. Zorg voor voldoende tijd om onderweg enkele mooie wandelingen te maken in de nationale parken van Liesjärvi en Torronsuo.

10 prachtige bestemmingen in Zuid-Finland en Finland