Zuid-Finland

Swipe

Hämeenlinna

Hämeenlinna betekent letterlijk 'het kasteel van Häme'. Het indrukwekkende middeleeuwse kasteel is dan ook de grootste attractie van het historische stadje in het binnenland van Finland. Hämeenlinna is zeker een tussenstop waard op de toeristische route tussen Helsinki en Tampere. De leukste manier om Hämeenlinna aan te doen is via de ferryroute over de meren vanuit Tampere. Het stadje heeft een klein en aangenaam centrum met enkele interessante musea, en mooie parken. Ten noorden van het stadje ligt het nationale stadspark Aulanka, waar cultuur en natuur samengaan in een historisch park, met vijvers, paviljoens en exotische bomen. Waar het Vanajavesimeer op zijn smalst is werd door de Zweden aan het eind van de 13e eeuw begonnen met de bouw van de burcht, die in de volgende zeven eeuwen continu verbouwd en uitgebreid werd. De geschiedenis van de vesting is uitgebreid gedocumenteerd in de burcht zelf, in het kasteelmuseum. U kunt een rondleiding krijgen met uitleg in het Engels of Duits. Rond het kasteel zijn drie musea, die kunnen worden bezocht met een gecombineerd toegangskaartje voor het kasteel en de musea: het Historisch museum van de streek Häme, het Artilleriemuseum (over de Finse betrokkenheid bij de Tweede Wereldoorlog), en het Nationale Gevangenismuseum in de oude gevangenenkelders van het kasteel.

Hämeenlinna is verder bekend als geboorteplaats van de componist Jean Sibelius, die hier in 1865 ter wereld kwam. Zijn blauwe houten geboortehuis is als museum ingericht. Aan de overkant van de rivier ligt het vroegere Verkatehdas graanpakhuis, dat na een verbouwing huisvesting biedt aan een theater, cultureel centrum en het Hämeenlinna Kunstmuseum (Taidemuseo). Het kunstmuseum heeft een omvangrijke collectie werken van schilders uit de 19e of Gouden Eeuw van de Finse schilderkunst, zoals Albert Edelfelt, Eero Järnefelt en Helene -Schjerfbeck.

Aulankopark

Op zes kilometer van het centrum ligt het Aulankopark, het mooiste en oudste stadspark van Finland. Het park werd in het begin van de 20e eeuw aangelegd door kolonel Hugo Standertskjöld, in romantische Engelse stijl met slingerende paden, vijvers, exotische bomen, paviljoens, een kasteelruïne en een uitkijktoren. Het stadspark is sinds 1930 beschermd als natuurreservaat, het is gratis toegankelijk, er zijn diverse lange natuurwandelingen uitgezet. In het bezoekerscentrum kunt u een gratis kaart van het park en de stad krijgen.

Riihimäki

Riihimäki ligt 15 km ten zuiden van Hämeenlinna en dankt haar bestaan aan het spoorwegknooppunt, het drukste van Finland. Bij toeristen is het meer bekend vanwege de glasindustrie en glaskunst. In een oude fabriek langs weg-130 bevindt zich Finlands Glasmuseum over de geschiedenis van glas en Fins design glaswerk. Er is een museumwinkel waar u glasproducten kunt kopen. In Hyytikortteli, een wijk met gerestaureerde arbeiderswoningen, een paar honderd meter naast de glasfabriek, werken en wonen tegenwoordig glaskunstenaars. U kunt de ateliers bezoeken en vindt er enkele kunstnijverheidswinkeltjes. Fins Glasmuseum, Tehtaankatu 23, Riihimäki.

Hattula en Kalvola

Op weg naar Tampere kunt u 10 km ten noorden van Hämeenlinna in Hattula een van de mooiste middeleeuwse kerken van Finland bezichtigen met bijzondere fresco's en houtsnijwerk. Nog iets verder ligt Kalvola, met het bekende glasmuseum van de Iittala-fabriek k. U kunt er het glasblazen bewonderen en in de fabriekswinkel sterk afgeprijsde producten van tweede kwaliteit kopen.

Visavuori 

Tien kilometer ten noorden van Iittala ligt bij Sääksmäki het landhuis Visavuori met het museum van Emil Wikström (1864-1942), de belangrijkste Finse beeldhouwer van zijn tijd. Hij werkte in de stijl van de Finse romantiek, geïnspireerd door de Finse geschiedenis en mythologie. Bekend is de kunstenaar om zijn grote monumenten in Helsinki en andere steden, en zijn standbeelden van staatslieden, politici en figuren uit de mythologie. Wikström was een van de eerste Finse kunstenaars die besloot om zich terug te trekken in de wildernis en daar een eigen atelier te bouwen (net zoals Axeli Gallén Kallela en Pekka Halonen). Wikström vond aan het meer Vanaja bij Sääksmäki de ideale plek en bouwde in Visavuori zijn woonhuis in art nouveau stijl en atelier in de vorm van een kasteeltje. Tegenwoordig is het een museum, waar veel van Wikströms beelden en studies zijn tentoongesteld. Het museum is gelegen op een heuvel direct boven het meer en wordt omgeven door een prachtige tuin. Visavuori wordt aangedaan door de bootdiensten tussen Tampere en Hämeenlinna. In Visavuori is tevens een museumcafé.

10 prachtige bestemmingen in Hämeenlinna en Finland