Zuid-Finland

Swipe

Hanko

Het tweetalige havenstadje Hanko (Hangö) op het uiterste zuidwestpuntje van Finland is een populaire jachthaven, badplaats en congrescentrum. Sinds de ferry-line Rostock-Hanko is opgeheven wordt het stadje een stuk minder bezocht door buitenlandse toeristen. In het verleden (tussen 1881 en 1931) verlieten vanuit Hanko meer dan 400.000 Finnen hun vaderland om hun heil te gaan zoeken in het verre Amerika en Canada. Een monument met vliegende vogels getuigt in de oostelijke haven van deze massale emigratie.

Lang voor Hanko een havenplaats werd diende de inham als ankerplaats voor zeilschepen op de Oostzee. In de nauwe inham Hauensuoli, tussen twee rotseilanden wachtten zeelieden de storm af. Ze graveerden zo'n 600 namen, initialen en verhalen in de rotsen. Dit gastenboek van de Oostzee voert terug tot de 17e eeuw. Vanuit Hanko worden 's zomers dagelijks bootexcursies naar Hauensuoli georganiseerd.

In de 19e eeuw bloeide Hanko als sjiek kuuroord voor rijke adellijke Russische families, Tsaren en kunstenaars, die langs de kust prachtige houten villa's lieten bouwen. De Russische villa's langs de Appelgrenintie worden de Oude Dames genoemd, en dragen namen als Maija, Eva, Doris en Thalatta. Een aantal ervan is prachtig gerestaureerd en biedt sfeervol onderdak als Guesthouse of B&B. Langs de oostelijke haven, de jachthaven en de stranden liggen diverse cafés en restaurants.

Vuurtoreneiland Bengtskär

Vanuit Hanko kan men een interessante trip maken naar het vuurtoreneiland Bengtskär, 25 km uit de kust. Bengtskär is de meest zuidelijke bewoonde plek in Finland. Op het eiland staat de hoogste vuurtoren van Scandinavië (50 m), gebouwd in 1906 en tegenwoordig een vuurtorenmuseum. Er is tevens een postkantoor, café-restaurant en men kan in de vuurtoren overnachten in een van de 6 luxe hotelkamers. De vuurtoren is in de zomer dagelijks geopend van 10 tot 19 uur, en er worden bootexcursies georganiseerd vanuit Hanko, Kasnäs en Rosala.

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Hanko en Finland