Zuid-Finland

Swipe

Kouvola

De moderne stad Kouvola werd na een gemeentelijke herindeling in 2009 de grootste stad van Kymenlaakso (Zuidoost-Finland). In en rond Kouvola liggen enkele musea, parken en natuurgebieden die een bezoek waard zijn. Kouvola zelf heeft ook enkele musea: het Kouvola Kunstmuseum, het Stadsmuseum en het Modelspoormuseum. Het Kouvola Kunstmuseum maakt deel uit van het Kouvola Cultuurcentrum, dat werd gebouwd in 1987. Dit gebouw van Erkki Valovirta wordt beschouwd als een van de mooiste postmoderne gebouwen van Finland.

Mustila arboretum

Liefhebbers van parken en bomen vinden langs weg 6 (ten zuiden van Elimäki) het grote Mustila arboretum, een 120 ha. groot park, beroemd om zijn uitgebreide verzameling naaldbomen en rododendrons. Een bezoek is dan ook het mooiste in juni, wanneer de rododendrons bloeien. In het park zijn drie wandelroutes uitgezet en er is een café in een groot blokhuis.

Verla papierfabriek

In Jaala, 25 km ten noorden van Kouvola, ligt langs de stroomversnelling Kuusankoski de historische papierfabriek van Verla. Het uitstekend bewaard gebleven fabriekscomplex is een van de beste voorbeelden van een industrieel complex uit de 19e eeuw, en deed dienst in de bosbouw van 1872 tot 1964. De papierfabriek maakte wit karton van hoge kwaliteit, dat werd geëxporteerd naar diverse Europese landen. De papierfabriek is nog precies zo bewaard als hij was op de dag dat de productie stopte in juli 1964 en is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Men kan gratis op het terrein rondlopen. Wie de fabriek wil bezichtigen kan dat door deel te nemen aan een van de Finstalige rondleidingen door de fabriek die een goed beeld geven van alle fasen van de kartonfabricage en het harde leven van de werknemers. Voor buitenlandse toeristen is er beknopte informatie in diverse talen. De fabrieksgebouwen worden omringd door de vroegere woningen van de werknemers, de directeursvilla, een café-restaurant in een voormalige winkel en enkele boetieks met decoratieve kunstproducten.

10 prachtige bestemmingen in Kouvola en Finland