Zuid-Finland

Swipe

Lahti

Op een uur rijden van Helsinki ligt de stad Lahti, een industriestad met 105.000 inwoners en daarmee de 6e stad van Finland. Lahti was lang een onbeduidende stad en kreeg pas stadsrechten in 1905. Lahti is geen bijzonder gezellige stad, modern en zonder historisch centrum. De stad prijst zichtzelf graag aan als stad van cultuur en sport. Nederlanders kennen Lahti vooral van de beroemde 120 meter skischans en de alternatieve Elfstedentocht die hier vele malen werd verreden. Opvallend veel Finse sporters werden in Lahti geboren, waaronder de voetballer Jari Litmanen en de skispringer Janne Ahonen. Sportliefhebbers kunnen de hoogste van de 3 skischansen van Lahti beklimmen en het skimuseum bezoeken aan de voet van de schans. Een van de leukste dingen in het museum is de Skispringsimulator, waar je je skispringvaardigheden kunt testen. Van de overige bezienswaardigheden zijn nog vermeldenswaard: de kerk van Lahti, het laatste werk van Alvar Aalto (1978), en het tegenover gelegen raadhuis van Eliel Saarinen uit 1912. Langs de haven van het Vesijärvi ligt de moderne Sibeliushal, een geheel uit hout opgetrokken Concertgebouw, het grootste houten gebouw van Finland. Een aangenaam café vindt u aan de nabijgelegen jachthaven: Café Kariranta, met bijbehorende souvenir- en kunstwinkel Ulpukka.

Orimattila

In de omgeving van Lahti liggen enkele plaatsen die voor liefhebbers van moderne kunst een omweg waard zijn. In de verder niet bijzonder interessante provincieplaats Orimattila, 25 km ten zuiden van Lahti, staat een van de mooiere Finse kunstmusea. Het Orimattila kunstmuseum heeft een collectie vooral Finse kunst uit de 19e en 20e eeuw, bijeengebracht door de industrieel Wall-Hakala (1904-1973). In het museum hangen schilderijen van bekende Finse kunstenaars als Pekka Halonen, Ferdinant von Wright, Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg en anderen. In het museum zijn verder wisselende exposities moderne kunst en fotografie. Ook een bezoek waard is de kunstgalerie Villa Roosa aan de andere kant van het dorp. In een prachtige witte villa, een vroegere textielfabriek, hangt werk van toonaangevende hedendaagse Finse kunstenaars. Bij de galerie is ook een theetuin.

In de plaats Nastola, ten oosten van Lahti, kan men in het kunstcentrum Taarasti schilderijen van minder bekende Finse kunstenaars bewonderen en kopen. Bij het centrum hoort ook een beeldentuin en openluchttheater.

10 prachtige bestemmingen in Lahti en Finland