Zuid-Finland

Swipe

Raseborg

In januari 2009 ontstond door een gemeentelijke samenvoeging van de plaatsjes Mustio, Fiskars, Pojo, Karis en Ekenäs de nieuwe gemeente Raseborg, genoemd naar het kasteel bij Snappertuna tussen Ekenäs en Karis, aan het eind van weg-105. Kasteel Raseborg werd gesticht in 1374 door de Zweed Bo Jonsson Grip, toen de rots waarop het kasteel lag nog werd omgeven door de zee. Door eeuwenlange stijging van het land ligt het kasteel nu op het droge, wat de vreemde locatie verklaart. Raseborg was een typisch kasteel uit de vroege middeleeuwen. In de overgebleven ruïne worden Midzomerfeesten gehouden, en vinden historische markten, concerten en theatervoorstellingen plaats. Kasteel Raseborg en het bijbehorende café Slottsknektens Stuga zijn dagelijks geopend van 10 tot 17 uur, 's zomers tot 18 uur; buiten de openingstijden kan men rond de kasteelruine wandelen. Vanaf het kasteel kunt u een bospad volgen naar de nabijgelegen museumboerderij Snappertuna Forngård. Op ca. 500 m van het kasteel kunt u overnachten in de jeugdherberg van Snappertuna.

Svartå/Mustio

In Svartå/Mustio, 'zwarte rivier', kan men de hoofdweg verlaten voor een bezoek aan het landhuis van Mustio. Het geheel houten huis werd aan het eind van de 18e eeuw gebouwd en is een van de belangrijkste landhuizen van Finland, een pleisterplaats voor koningen en tsaren. Ook u kunt er overnachten in luxe hotelkamers, dineren in de naastgelegen Linnankrouvi herberg, of wandelen in het park, dat in Engelse landschapsstijl werd aangelegd.

Fiskars

In het dorp Fiskars werd in 1629 langs het gelijknamige riviertje een bruk of ijzergieterij gesticht. Langs de rivier ligt het intacte industriële fabriekscomplex uit de 19e eeuw met ijzergieterij en Fiskars messenfabriek, directeurswoning, watermolen en bijgebouwen. Het herbergt tegenwoordig een verkoopwinkel van de Fiskarsfabriek, en een museum over de metaalbewerking. Het dorp is de laatste decennia omgetoverd tot een centrum van Finse kunst en design. In de oude arbeidershuisjes bevinden zich nu werkplaatsen en galeries, cafés en restaurants. Een gratis brochure geeft een overzicht van alle 37 bezienswaardigheden en gebouwen.

Ekenäs / Tammisaari

Het voornamelijk Zweedssprekende stadje Ekenäs (Fins: Tammisaari) is een van de oudste van Finland, en werd in 1546 door de Zweedse koning Gustav Vasa gesticht als rivaal voor het Estse Tallinn. Het handelsstadje werd echter nooit erg succesvol en bleef een aangenaam klein oord. Het stadje heeft een mooi bewaard gebleven oud centrum (Gamla Stan), met huizen uit de 18e en 19e eeuw, en een gezellig haventje met diverse restaurants. Het best eet men in het restaurant op palen, Knipan genaamd. Het plaatselijke Ekenäs Museum toont geschiedenis, moderne kunst en fotografie.

Nationaal park Ekenäs Skärgård

Ekenäs is een goed uitgangspunt voor een boottocht door het nationaal park Ekenäs Skärgård (Tammisaari Archipel), een gebied met 600 eilandjes in de Golf van Finland, dat zich uitstrekt van de binnenste scherengordel tot open zee. Een voormalige loods aan de haven huisvest het bezoekerscentrum Naturum, waar een expositie is ingericht over het gebied. Vanaf het bezoekerscentrum kan men boottochten maken in het nationale park.

10 prachtige bestemmingen in Raseborg en Finland