Zuid-Moravië

Swipe

Buchlov

De burcht Buchlov is al van verre te zien. De vesting werd in de dertiende eeuw op de heuvel neergezet om de weg die door het Moravadal van Brno naar Uherske Hradište liep te beschermen. In die tijd bestond het gebouw uit twee verdedigingstorens met daartussen een woongedeelte. Aan het einde van de dertiende eeuw werd een vroeggotische kapel toegevoegd naar voorbeeld van St.-Chapelle in Parijs.

De Tsjechische familie Petrvald kreeg de burcht in de zeventiende eeuw in bezit. Nauwelijks een eeuw later verhuisde de familie naar het nabijgelegen Buchlovice. Jan van Petrvald had dit comfortabele woonslot laten bouwen, omdat zijn eerste vrouw Agnes vanwege de koude en vochtige atmosfeer op de burcht vaak ziek was. In de achttiende eeuw erfden de graven van Berchtold het bouwwerk. Twee broers uit de familie, Leopold, een arts en Bedrich, een botanicus, richtten het in als museum. De collectie bestond uit voorwerpen die ze van hun verre reizen hadden meegebracht. In 1945 werd Buchlov geconfisqueerd door de staat.

Als u de trap op gaat die naar de ingang van de burcht leidt, staat u met uw hoofd bijna in de kruin van de ‘Linde der Onschuld’. Deze herinnert aan een ridder die aan het einde van de zestiende eeuw van stropen werd beschuldigd en daarvoor ter dood was veroordeeld. Hij bleef echter volhouden dat hij onschuldig was. Om zijn onschuld te bewijzen plantte hij een linde met zijn kruin in de grond en de wortels omhoog. Toen de boom wortel begon te schieten, was het bewijs van zijn onschuld geleverd. Een rondleiding door de burcht voert langs vertrekken die gevuld zijn met voorwerpen en meubels uit diverse periodes. Bedrich heeft de voorwerpen in de grote ridderzaal bijeengebracht. Opvallend zijn een varkentje op sterk water met een kop en acht poten, een skeletje van een zes maanden oude embryo en een donkerbruin doodshoofd (van hout).

In een van de kamers hangt een schilderij van Katherina von Myrov, de ‘Zwarte Vrouw’, die op donkere, stormachtige nachten door het kasteel waart. Volgens de verhalen heeft zij haar man vermoord en trouwde ze twee maanden later met zijn grootste vijand. Een romantischer verhaal hoort bij het portret van Anna, de tweede vrouw van Jan van Petrvald.

Nadat Agnes gestorven was, ontmoette Jan Anna, die in een dorpje 300 km verderop woonde. Jan stuurde haar vele liefdesbrieven in de twee jaar voordat ze in het huwelijksbootje stapten. Zijn hond Cerberus liep door weer en wind om de brieven te bezorgen. Onderweg werd hij in herbergen waar hij langskwam van een natje en een droogje voorzien.

10 prachtige bestemmingen in Buchlov en Tsjechië