Zuid-Moravië

Swipe

Buchlovice

Het luxueuze woonslot Buchlovice werd aan het begin van de achttiende eeuw in de barokstijl opgetrokken. Jan van Petrvald had het gebouw laten neerzetten omdat zijn vrouw Agnes de koude en vochtige atmosfeer van de burcht Buchlov niet verdragen kon.

Een eeuw later liet Leopold Berchtold het slot als ziekenhuis inrichten. Hier werden onder andere gewonde soldaten uit de Drie Keizersslag verpleegd. Latere bezitters hebben het complex weer als woning in gebruik genomen. Onder hen was Leopold Berchtold, een belangrijk politicus, die vanaf 1912 minister van Buitenlandse Zaken was.

Het complex bestaat uit twee gebouwen. De bedienden bewoonden het kleinste pand. De weelderig ingerichte vertrekken in het hoofdgebouw herinneren aan de tijden dat de laatste generaties Berchtold op Buchlovice woonden. De ronde speel- of danszaal vormt het middelpunt van het slot. De muzikanten spoorden de gasten vanaf de galerij aan tot een dansje. Op het plafond wordt het bouwjaar, 1701, in bloemen uitgebeeld. Schilderingen van de vier jaargetijden worden afgewisseld door de vier elementen: water, vuur, lucht en aarde. In twee van deze vier schilderingen zijn gezichten te herkennen. In de zaal staat de rode stoel, waarop paus Johannes Paulus II gezeten heeft tijdens zijn bezoek aan Velehrad (zie aldaar). In het gele kabinet hangt een schilderijtje van twee jongetjes die als meisjes gekleed gaan. Hun moeder had alleen dochters gewild, geen zoons, vandaar dat ze de kinderen jurkjes aantrok.

Rondom het slot is een park aangelegd waarin vele zeldzame bomen een plaats gevonden hebben. Bij de kassa is een plattegrondje van het park te koop, waarop veel van deze bomen met de Latijnse naam vermeld staan. Tussen de bomen lopen pauwen, alsof ze van het wapen van de Petrvaldfamilie zijn afgestapt. De mannetjes tonen zich graag in vol ornaat.

10 prachtige bestemmingen in Buchlovice en Tsjechië