Zuid-Moravië

Swipe

Luhačovice

Eens hoedde een oude zieke herder zijn schapen in het schilderachtige dal van de Stávnicerivier. Zijn hond werd ook een dagje ouder. Op een dag verloor het beest zijn baasje uit het oog en verdwaalde in het bos. De herder ging op zoek naar zijn trouwe metgezel en vond hem, naar warmte zoekend, bij een half bevroren bedelaar op schoot. De herder maakte een vuur en gaf de bedelaar iets warms te drinken. Die knapte weer helemaal op en als dank wees hij de herder een geheime bron met water dat – zo zei hij – geneeskrachtige werking bezat. Ongelovig haalde de herder zijn schouders op. Toch nam hij een paar slokken en liet ook zijn hond drinken van het heilzame vocht. Hij voelde zich als herboren en zijn hond dartelde als vanouds.

Vanwege deze bronnen stichtte de familie Luhac in de 15e eeuw een nederzetting in het dal, die uitgroeide tot het kuuroord Luhacovice. Halverwege de 18e eeuw werd het mineraalwater door een Weense chemicus onderzocht. Zijn bevindingen werden in het boek ‘Gezondheidsbronnen van de Oostenrijkse monarchie’ opgetekend. Door zijn gunstige oordeel steeg de belangstelling voor Luhacovice. Het geneeskrachtige water werd na 1780 zelfs in Wenen en Budapest verkocht. Aan het begin van de vorige eeuw verrezen enkele elegante kuurgebouwen.

De Slowaakse architect Dušan Jurkovic liet zich inspireren door de volkskunst. In de loop van de eeuw werd het kuuroord verder uitgebreid. In Luhacovice worden voornamelijk aandoeningen aan de luchtwegen behandeld. Voorts wordt aan het water een verjongende werking toegedicht. Ook niet-kurenden kunnen van enkele faciliteiten gebruikmaken. U kunt zich bijvoorbeeld laten masseren in het Palace Sanatorium of een duik nemen in het heilzame water. Ten noorden van het plaatsje ligt een meer waar u allerlei soorten watersport kunt beoefenen.

Vesilí nad Moravou is het vertrekpunt voor boottochtjes op het Bata kanaal. Ook worden er boten verhuurd bij het Bata informatiecentrum.

10 prachtige bestemmingen in Luhačovice en Tsjechië