Zuid-Moravië

Swipe

Mikulov

In een wijngebied in het zuiden van Moravië ligt het stadje Mikulov. De burcht Dietrichštejn bepaalt ook nu nog het silhouet van Mikulov. Dit kasteel werd in de eerste helft van de dertiende eeuw door de Oostenrijkse adellijke familie von Liechtenstein gebouwd. De van oorsprong gotische vesting kreeg tussen 1611 en 1618 van de toenmalige eigenaar Adam Dietrichštejn een renaissancistisch uiterlijk. Tussen 1719 en 1724 werd het gebouw door een Weense architect in barokke stijl gerenoveerd. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel door de terugtrekkende nazi’s grotendeels in de as gelegd. De herstelwerkzaamheden namen dertien jaar in beslag en waren in 1961 voltooid.

In het kasteel kunt u een kunstverzameling bezichtigen en geeft een wijnmuseum een overzicht van de wijnbouw in de streek. Het pronkstuk van de collectie is een enorm wijnvat uit 1643. De inhoud is maar liefst 101.000 liter (ter vergelijking: een houten vat waarin de wijn ligt te rijpen heeft gewoonlijk een inhoud van vijf- of tienduizend liter. Een vat zoals wel in de winkels ligt, kan 220 liter bevatten).

Vlak bij het kasteel vindt u een synagoge en een oude joodse begraafplaats met graven uit de achttiende en negentiende eeuw. Op weg naar het marktplein dat ten oosten van het kasteel ligt, staat de laatgotische Sint-Wenceslaskerk (Kostel sv. Václav). In de achttiende eeuw zijn barokke accenten aangebracht. Het marktplein wordt verfraaid door een vroeg-achttiende-eeuwse Drievuldigheidszuil. In de Sint-Annakerk (kostel sv. Anny) werden leden van de familie von Dietrichštejn begraven. De tombe werd echter door een brand verwoest.

10 prachtige bestemmingen in Mikulov en Tsjechië